Het Koninklijk Museum van het Leger en Krijgsgeschiedenis, het Instituut voor Veteranen - Nationaal Instituut voor oorlogsinvaliden, oud-strijders en oorlogsslachtoffers, het Nationaal Gedenkteken Fort van Breendonk en de Historische Pool van Defensie bundelen hun krachten ...

Het resultaat: een gloednieuwe organisatie voor het militair erfgoed en de herinnering gaat van start ...

War Heritage Institute

DUIZEND BOMMEN EN GRANATEN: DOVO-POELKAPELLE VOOR HET EERST TE BEZOEKEN

Gezien het overweldigend succes zijn de bezoeken aan DOVO-Poelkapelle momenteel volzet.

Contact:

[email protected]
War Heritage Institute
Fabienne Godet
Renaissancelaan, 30
1000 Brussel

Van juni tot november 2017 neemt Defensie actief deel aan de herdenkingen voor de honderdste verjaardag van de bloedige Slag bij Mesen-Wijtschate en de Slag van Passendale. Tijdens deze grootste militaire operatie die ooit op Belgische bodem plaatsvond, vielen een half miljoen doden, gewonden en vermisten.

Britten en Duitsers vuurden toen ook meer dan 50 miljoen projectielen af, waarvan naar schatting 1 op 3 niet ontplofte. 100 jaar na datum haalt DOVO, de ontmijningsdienst van Defensie, in de Westhoek nog elk jaar ca. 250 ton niet-ontplofte munitie op, waarvan een groot deel afkomstig is van 1917. Bijna alle gevonden springtuigen worden ontmanteld bij DOVO-Poelkapelle: conventionele munitie in springputten, toxische munitie in gespecialiseerde ontmantelingsinstallaties.

Bezoek Dovo-Poelkapelle...

Op vraag van de Westhoekgemeenten is DOVO-Poelkapelle, aan de rand van Houthulstbos, tijdens de herdenkingen voor de allereerste keer open voor het publiek.

Wanneer

Op 7 juli, 25 augustus, 8 september, 13 oktober en 10 november 2017 kunnen telkens 120 geïnteresseerden een keuze maken tussen een groepsbezoek om 8 uur, 10 uur, 12.30 uur en 14.30 uur. Een bezoek duurt 1.30 uur.

Het programma

Het standaardprogramma bestaat uit het onthaal, een uiteenzetting over de opdrachten van DOVO, een film over de werking van DOVO - Poelkapelle, een bezoek aan het munitie triage platform en een korte rit langs de ontmantelingsinstallaties (onder voorbehoud van de activiteiten van de compagnie).

Gezien het overweldigend succes zijn de bezoeken aan DOVO-Poelkapelle momenteel volzet.