War Heritage Institute

100 leerlingen op herinneringsreis naar Auschwitz met het War Heritage Institute

Op donderdag 24 januari 2019 organiseerde het War Heritage Institute, in samenwerking met Defensie, de 15deeditie van de Auschwitzreis voor een 100-tal leerlingen uit het middelbaar onderwijs.

Een 100-tal leerlingen van 16 - 18 jaar uit 13 scholen verspreid over heel België brachten een hele dag door in Auschwitz. Tijdens de ochtend bezochten ze Auschwitz I met de beruchte “Arbeit Macht Frei”-poort en de barakken waar mensen stierven door verstikking, vergassing, uithongering, uitputting of executies. In de namiddag bracht de rondleiding hen naar het vernietigingskamp Birkenau. Het is de bedoeling om jongeren bewust te maken van de gevolgen van een van de grootste tragedies die onze maatschappij ooit meemaakte.

Auschwitz, een plaats met een geladen geschiedenis

Het concentratie- en uitroeiingskamp Auschwitz-Birkenau toont tastbaar tot welke gruwel politiek extremisme - zoals het nazisme - leidt. Nagenoeg 1,1 miljoen gedeporteerden - het merendeel Joden en Zigeuners, alsook politiek gevangenen - werden er op industriële schaal gedood. Vandaar het belang van deze site als bestemming voor een herinneringsreis.