In het verleden werd asbest niet enkel in gebouwen gebruikt, maar eveneens in een brede waaier van objecten. Zo zijn objecten met asbest ook in museumcollecties terechtgekomen
- Asbest | Asbest is een natuurlijk mineraal dat kan voorkomen als chrysotiel (Mg3Si2O5(OH)4), crocidoliet (Na2(Fe2Mg)3Fe2Si8O22), amosiet ((Fe2+, Mg)7Si8O22(OH)2), tremoliet (Ca2(Mg,Fe2+)5OH|Si4O11]2), actinoliet (Ca2(Fe2+,Mg)5[OH|Si4O11]2) en anthofylliet ((Mg,Fe2+)7Si8O22(OH)2.).
Voor informatie m.b.t. asbest en erfgoed, gelieve deze pagina te raadplegen: https://ziterasbestin.be/ziterasbestin/
1. Asbest
In België is het sinds 1998 verboden asbesthoudende materialen te produceren. Enkele jaren later werd ook het verbod op het gebruik van asbesthoudende materialen ingevoerd. In het verleden werd asbest niet enkel in gebouwen gebruikt, maar eveneens in een grote verscheidenheid aan objecten. Zo zijn asbesthoudende objecten ook in museumcollecties terechtgekomen.
Het War Heritage Institute heeft asbesthoudende objecten in zijn reserves en in enkele vitrines in het museum in Brussel. Enkele objecten die asbest bevatten, zijn brandwerende kleding, gasmaskers en kleipijpen. Met het oog op gezondheid en veiligheid van zowel werknemers als bezoekers werden sommige van deze objecten in 2019 in aangepaste vitrines geplaatst.
Losse asbestvezels kunnen diep in de longen doordringen en ze inademen kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Meestal treden symptomen van asbest gerelateerde ziekten pas ongeveer 30 of 40 jaar na de blootstelling op. Factoren zoals herhaalde blootstelling aan losse asbestvezels, roken en genetische gevoeligheid kunnen de kans op asbestose of andere gerelateerde ziekten vergroten.
Hoe zichzelf beschermen?
Draag bij het hanteren van asbesthoudende objecten een FFP3-masker, handschoenen, een overall (type 5/6) en overschoenen.
Raadpleeg altijd een professioneel bedrijf gespecialiseerd in asbest wanneer u van plan bent asbest te hanteren of te verwijderen!