Australische sweetheart badge

Australische sweetheart badge

Sweetheart badge

Technische fiche

Datering 1914-1918
Waar gemaakt Nieuw-Zeeland of Australië
Type Sweetheart badge
Afmetingen 3,2cm (L) x 3,2 cm (B) x 0,4 cm (H)
Materiaal Verguld metaal
Waar te vinden binnen het War Heritage Institute Legermuseum, reserve

 

Onvoorwaardelijke steun

Dergelijke broches werd tijdens de Eerste Wereldoorlog gedragen door de vriendinnen en echtgenotes van de Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten die in Europa vochten. De broche toonde aan de buitenwereld dat deze vrouwen een man of lief (sweetheart) hadden die overzee meevocht in de oorlog en illustreerde hun onvoorwaardelijke steun aan hun persoonlijke helden.

De broches waren gebaseerd op de regimentinsignes van de betrokken militairen. Sommige exemplaren werden zelfs vervaardigd van kostbare metalen zoals goud of zilver en afgewerkt met edelstenen.

Wist je dat...

deze broche bomvol symboliek zit? Centraal staat een opkomende zon met kroon boven een emoe. Dit verwijst naar het dominion Australië. De kroon is die van de Tudors, een heraldische kroon die van 1902 tot 1953 gebruikt werd voor de Britse monarchie. De linker- en rechterzijde worden door twee palmtakken opgemaakt en deze refereren aan het dominion Nieuw-ZeelandDe twee esdoornbladeren onder de palmtakken symboliseren Canada. De Canadese troepen behoren niet tot het ANZAC, maar het dominion Canada maakt wel deel uit van het Gemenebest, net zoals Australië en Nieuw-Zeeland. Canadese soldaten hebben tijdens de Grote Oorlog ook aan de zijde van de Australiërs en Nieuw-Zeelanders gevochten, bijvoorbeeld in Gallipoli. Onderaan zien we een banderol met het acroniem ANZAC. Dit staat voor Australian and New Zealand Army Corps.

Wat maakt deze sweetheart badge tot topstuk?

We hebben in onze collectie slechts enkele sweetheart badges en deze is de oudste. De sweetheart badges vertellen een andere facet van de oorlogsgeschiedenis: het verhaal van de partners die in onzekerheid achterblijven en hun man misschien nooit meer zullen terugzien.

-Saskia Van De Voorde, collectiebeheerder Textiel en Klein Materiaal, War Heritage Institute