War Heritage Institute

  • banner%20web%20bbe%20nl

  • banner%20webnl

De Slag om Namen – Champion, Belgische militaire begraafplaats

De Slag om Namen, een ietwat zware naam voor een vijfdaags gevecht in de augustusdagen van 1914. Na de aanval op Luik - waar de Duitsers zich miskeken op het verzet van de Belgen - konden ze het pleit pas na het aanslepen van enkele Dikke Bertha’s in hun voordeel ombuigen. Ze zouden deze fout in Namen niet meer maken.

Hun zwaarste artillerie werd in stelling gebracht en vanaf 20 augustus 1914 werden de forten in puin geschoten. De lichtere artillerie nam de stellingen tussen de forten onder vuur en na enkele dagen van intense bombardementen werd een stormaanval op de Belgen ingezet. Er zat voor de Belgische troepen dan ook niets anders op dan de vesting te verlaten en terug te trekken richting Franse grens.

Vele gesneuvelden bleven achter op het slagveld en kregen pas na de Wapenstilstand een definitieve rustplaats op de militaire begraafplaats in Champion.

Recent werd de begraafplaats door Defensie onder handen genomen. Bomen, die met hun wortels de graven dreigden te beschadigen, werden gerooid. Boordstenen, muren van de omheining en de wegen werden opnieuw aangelegd of hersteld.

Nu oogt de begraafplaats opnieuw netjes. Ze wacht op uw bezoek aan dit bijna vergeten slagveld.