War Heritage Institute

  • banner%20web%202022

  • banner%20web%20bbe%20nl

  • banner%20webnl

De Brusselse musea maken hun COME♡BACK!

De Brusselse musea maken hun COME♡BACK en wel met een lang weekend vol feel good evenementen! Van donderdag 1 tot zondag 4 oktober slaan kunstenaars en culturele organisaties hun tenten in 40 Brusselse musea op met de bedoeling de moeilijke dagen van 2020 te doen vergeten. Ze hebben een 100% veilig, hartverwarmend, ontspannen en vooral po-si-tief programma op poten gezet! In totaal staan meer dan 70 activiteiten geprogrammeerd!

Het War Heritage Institute/Koninklijk Legermuseum is uiteraard van de partij en heeft voor zaterdag 3 en zondag 4 oktober een knallend programma uitgewerkt.


1/ Met het bezoek/de workshop “Invalshoek: kadrering” kan de nieuwe tijdelijke tentoonstelling “Snapshots – Echoes of Silence” op originele wijze worden verkend.

De kunstenaar, Luc Mary-Rabine geeft tekst en uitleg bij de wijze waarop hij zijn foto’s kadreert. Het doel is te leren kijken, de tijd te nemen om de blik te laten rusten en een beeld te analyseren, of dat nu met de camera in de hand is of gewoon bij het bekijken van een afdruk.

Dan volgt een praktische workshop over kadrering. Gewapend met hun eigen toestel dwalen de deelnemers in het gezelschap van de kunstenaar en/of de commissaris in de collecties rond om te leren hoe de objecten op artistieke wijze benaderd kunnen worden. De deelnemers komen te weten hoe ze hun beelden moeten kadreren en met welke effecten ze mooie resultaten kunnen bekomen (licht, schaduwen, enz.). (Aanwezigheid van de kunstenaar onder voorbehoud van de sanitaire situatie. Workshop in NL om 13h30 https://comeback.brussels/nl/event/echoes-of-silence/)

2/ Het bezoek/de workshop “Mode breekt vrij” brengt het werk van de zesdejaars van de afdeling “Kleding” van het Bischoffsheim Instituut voor het voetlicht. Ze hebben tijdens het schooljaar 2019-2020 met het Museum samengewerkt.

Na een snelle terugblik op mode in oorlogstijd in de collecties “Oorlog. Bezetting. Bevrijding” stellen de leerlingen hun eigen creaties voor: ze hebben zich daarvoor op het thema “bevrijding” geïnspireerd. Een creatieve workshop sluit de activiteit af. De deelnemers kunnen een persoonlijke toets aan een totebag geven of ecologische tawashisponsen maken (Workshop in FR https://comeback.brussels/nl/event/de-mode-bevrijdt-zich/)

3/ Op zaterdag 3 oktober om 20u00 verwelkomt het Museum het Jonas Veirman Trio voor een zo goed als privéconcert in het hartje van onze collecties.

Veertig uitverkoren muziekliefhebbers zullen tijdens een onvergetelijke avond kunnen genieten van pure swing, jazz, akoestische pop en een streepje groove. (https://comeback.brussels/nl/event/jonas-veirman-concert-in-trio/)


Praktische info:

  • Plaats: alle activiteiten gaan door in het Koninklijk Legermuseum, Jubelpark 3 te 1000 Brussel. Afspraak aan het onthaal 15 minuten voor de start van de activiteit. Voor het concert van het Jonas Veirman Trio op zaterdag 3 oktober om 20u00 gaan de deuren van het Museum om 18u45 open, om de deelnemers de gelegenheid te geven voor het concert de afdelingen “Interbellum”, “Tweede Wereldoorlog” en “Oorlog. Bezetting. Bevrijding” te bezoeken.

  • Prijs voor elke activiteit: 8 euro voor volwassenen; 4 euro voor kinderen; 1,25 euro voor artikel 27, te betalen bij inschrijving op de site.

  • Reservatie verplicht via www.comeback.brussels

Voor al deze activiteiten past het Museum uiteraard de voorschriften van de laatste Nationale Veiligheidsraad toe.

Voor alle activiteiten moet gereserveerd worden. Zo worden de sanitaire maatregelen én het intimistische kantje van de programmatie gewaarborgd.

Voor de workshop over kadrering moeten de deelnemers hun eigen fototoestel meebrengen (analoog, digitaal of smartphone) en indien mogelijk een statief meenemen.