Duits uniform, gedragen door Duitse keizer Wilhelm II

Duitse uniformjas, gedragen door Duitse keizer Wilhelm II

Uniform Wilhelm II

Technische fiche

Type Uniformjas
Stijl Cavalerieregiment, Dragonders nr. 16
Gedragen door Wilhelm II, keizer van Duitsland en koning van Pruisen
Datering 1918
Gefabriceerd door Duitsland
Afmetingen 71cm (L) x 94cm (B)
Materiaal Wol, metaalgaren, katoen en zijde
Waar te bezichtigen binnen het War Heritage Institute Legermuseum, zaal '14-'18

Uniformjas van keizer Wilhelm II

Keizer Wilhelm II, de laatste keizer van Duitsland en de laatste koning van Pruisen, droeg deze uniformjas in 1918 tijdens het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog. Verschillende elementen van de jas tonen aan dat dit stuk toebehoorde aan Wilhelm II. 

Ten eerste is de linkermouw van de jas korter dan de rechtermouw. We weten dat Wilhelm II sinds zijn geboorte zenuwschade had aan zijn linkerarm, wat resulteerde in een verlamming en een kortere linkerarm dan rechterarm. Daarnaast wijzen de gouden epauletten, de zijden voering en de gele biezen op de hoge sociale status van de eigenaar.

In de jas is een zijden etiket genaaid van de kleermaker van het hof, Noé & Schultze. We vinden ook de handtekening van de keizer in blauw potlood en een met de hand geborduurd vignet met het monogram en de keizerlijke kroon. Al deze elementen samen bewijzen dat de jas onmiskenbaar gedragen werd door Keizer Wilhelm II.

De jas is een  onderdeel van het uniform van de cavalerie, en meer specifiek van het 16de regiment dragonders.

Riem uniform Wilhelm II
Uniform Wilhelm II

Wist je dat...

  • je kan zien dat de linkermouw van het uniform iets korter is dan de rechtermouw? De reden hiervoor is heel eenvoudig: keizer Wilhelm II had een lichte handicap, zijn linkerarm was verlamd. Om dit te verbergen stak hij zijn linkerarm in zijn riem of broekzak, terwijl hij zijn rechterarm gebruikte om zijn taken uit te voeren. Hierdoor was zijn rechterarm veel meer ontwikkeld dan zijn verlamde arm en de linkermouw van zijn uniformen werd dan ook ingekort om de handicap te verbergen.

  • Wilhelm II de Pruisische traditie overnam om van elk van zijn regimenten de garderobe te hebben? Hij wilde namelijk graag voor een echte krijgsheer doorgaan.

  • Wilhelm II de eretitel "opperbevelhebber" toekende aan dappere officieren en royals als teken van achting? De broer van Koning Leopold II, Philippe, kreeg de titel van chef van het 16e regiment der dragonders, titel die vervolgens overging op zijn zoon Albert. Koning Albert I hield zich voor de dracht van het uniform nauwgezet aan de regels van het protocol.

Wat maakt deze uniformjas tot topstuk?

Keizer Willem II werd het symbool van het Duits-Pruisische militarisme. Hij werd aangeduid als de aanstichter van de Eerste Wereldoorlog, de agressor van 'arm klein België', de grote oorlogsmisdadiger.

Deze kleinzoon van de Britse koningin Victoria was de laatste Duitse keizer en een zeer tragische figuur. Hij was een van de hoofdrolspelers in de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog zocht hij asiel in Nederland en verbleef in Huis Doorn tot zijn dood in 1941.

-Gillian Van Weyenbergh, technisch medewerker Uniformen, War Heritage Institute