War Heritage Institute

Leo50

De familie Leopard in het museum

In 1967 bestelde het Belgische leger de Leopardtank, als opvolger van de Patton. Om deze vijftigste verjaardag te vieren, presenteert het War Heritage Institute (WHI) een grote overzichtstentoonstelling over dit emblematische wapensysteem. Voor het eerst komt de hele familie Leopard samen in het Koninklijk Legermuseum in Brussel, de hoofdsite van het WHI, voor een buitengewone tentoonstelling.

Gedurende een halve eeuw was de Leopardtank, in al zijn varianten, het gezicht van de landcomponent van het Belgische leger. Deze tentoonstelling stelt u alle verschillende versies voor: de Leopard 1A1 (de initiële versie), de Leopard 1A5 (de aangepaste versie), de MEXAS (Belgisch prototype), de opleidingstank, de depannagetank, de enorme bruglegger (de LEGUAN), de depannagetank 2 (de PIONIER) en de luchtafweertank GEPARD. Ook het materiaal en de uitrusting van de tanks, zoals munitie en uniformen, zijn van de partij.

De voorgangers van de Leopard… en nog andere pantservoertuigen

Ontdek ook de voorgangers van de Leopard: de PATTON, de CHAFFEE, de PERSHING en de WALKER BULLDOG, de Amerikaanse tanks die door het Belgische leger werden gebruikt tussen 1950 en 1970. Bovendien zijn er ook nog andere pantservoertuigen uit de tijd van de Leopard tentoongesteld. Zo krijgt u dus een volledig beeld van de pantservoertuigen van het Belgische leger tussen 1950 en 2010.

Voor klein en groot, leken en specialisten

Kinderen kunnen deze woeste gevaartes spelenderwijs ontdekken met het spelblad. Volwassenen die minder vertrouwd zijn met pantservoertuigen komen dankzij de heldere uitleg eindelijk te weten welke belangrijke militaire rol deze stalen monsters hebben gespeeld. Het publiek kan de verschillende modellen vergelijken, analyseren en bestuderen, tot in de meest technische details. Klein en groot gaan onder de indruk zijn van het gewicht, de vuurkracht, de bepantsering of de technische hoogstandjes van de aanwezige tanks.

Een rijke collectie pantservoertuigen in heel België

Ook in de andere sites stelt het WHI een deel van de grote collectie tanks en andere pantservoertuigen uit verschillende periodes tentoon. De site Bastogne Barracks huisvest de tanks uit de Tweede Wereldoorlog en restaureert deze in het Vehicle Restoration Center. In Brasschaat herbergt de site Gunfire een deel van het artilleriemuseum en een collectie tanks uit de Koude Oorlog en in het Koninklijk Legermuseum in Brussel staan ook uitzonderlijke pantservoertuigen uit de Eerste Wereldoorlog.

Praktische informatie

War Heritage Institute
Site Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis
3 Jubelpark
1000 Brussel
België
+32 (0)2 737 78 33
[email protected]

Tentoonstelling open van dinsdag tot zondag, van 9 uur tot 16.55 uur
Tarieven: toegang Museum (met tijdelijke tentoonstelling): 5, 4, 2, 1, 0 € (de kassa sluit om 16 uur)

Geleide bezoeken mits reservatie (ten laatste 3 weken voor de gekozen datum):
+32 (0)2 737 78 07 - +32 (0)2 737 79 07
[email protected]