News page
Frontschilders @ Expo Westfront Nieuwpoort

Drie schilderijen van onze frontschilders zijn nu te bezichtigen in de permanente tentoonstelling van Westfront Nieuwpoort!

Frontschilders @ Expo Westfront Nieuwpoort

Nieuws details

Wat
Tentoonstelling
Publicatiedatum
Bijgewerkt

Frontschilders @ Expo Westfront Nieuwpoort

Drie schilderijen van het War Heritage Institute nu te bezichtigen in de permanente tentoonstelling in Westfront Nieuwpoort!

 Drie schilderijen uit onze collectie hebben een plek gevonden in de permanente tentoonstelling van Westfront Nieuwpoort. De schilderijen zijn afkomstig van een aantal frontschilders uit de Eerste Wereldoorlog en tonen de verschrikkingen en verwoestingen van de oorlog. 

Van de schilder Marcel Canneel kan je twee doeken terugvinden op de tentoonstelling, de olieverfdoeken "Slagveld te Nieuwpoort" en "Vernield huis te Nieuwpoort". Canneel was het jongste kind van ingenieur Jules-Marie Canneel sr. en Marie Eugénie Emilie Van Langenhoven. Verschillende leden van zijn familie waren actief in de kunstwereld. Canneel kreeg in tegenstelling tot zijn broers geen formele academische kunstopleiding maar vormde zichzelf als autodidact. Hij schilderde onder meer figuren, landschappen, stadsgezichten, stillevens en oorlogstaferelen, aanvankelijk in een impressionistische stijl die zich uiteindelijk ontwikkelde naar een meer streng en gesynthetiseerde vormgeving.

Het laatste doek uit onze collectie dat je op deze tentoonstelling kan terugvinden, is het olieverfdoek "Het schildershuis nabij de sluizen van Nieuwpoort, januari 1917” van André Lynen. Lynen bezat sinds 1908 een atelier in Nieuwpoort. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog meldt hij zich aan als oorlogsvrijwilliger. Via allerlei omzwervingen komt hij uiteindelijk terecht in augustus 1916 terecht in de Artistieke Afdeling van het Leger en vestigt hij zich in Nieuwpoort. In 1917 moet hij de afdeling verlaten nadat de minister van Oorlog beslist dat enkel wie boven de 30 jaar was deel van deze afdeling mocht uitmaken. Lynen komt terecht in het 12de Artillerie en maakt in deze afdeling als waarnemer diverse panoramische schetsen.

Naast deze drie schilderijen kan je ook een projectie van het Panorama van de IJzer bewonderen op deze expo. Dit doek beeldt de heroïsche slag bij de IJzer uit, die tussen 16 en 31 oktober 1914 plaatshad, toen de IJzervlakte onder water werd gezet om de Duitse opmars te stoppen. Ontdek hier meer over dit indrukwekkende werk.

Vernield huis te Nieuwpoort - Marcel Canneel
Het schilderhuis nabij de sluizen van Nieuwpoort - André Lynen
Slagveld te Nieuwpoort - Marcel Caneels