News page
Herdenking Brigade Piron

4 historische voertuigen keren terug naar Normandië

Herdenking Brigade Piron

Nieuws details

Wat
Herdenking
Datum
Bijgewerkt
Meer info

Herdenking Brigade Piron

80 jaar na de bevrijding keren 4 voertuigen van de Brigade Piron terug naar Normandië

 

17 - 25 augustus 2024

Ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van de bevrijding van Normandië keren vier voertuigen die deelnamen aan de route van de Brigade Piron terug naar Normandië. Ze worden bewaard en gerestaureerd in Bastogne Barracks, maar bij wijze van uitzondering zullen ze meedoen aan de parades en herdenkingstochten in Normandië en stoppen ze bij een aantal iconische plaatsen uit de geschiedenis van de Brigade.

Voor een van de eerste keren sinds de landing op Normandië keren onze Daimler Armoured Car, Daimler Dingo scout car; Scammel Pioneer en White M3A1 Scout Car terug naar West-Frankrijk en rijden ze mee in een ongelooflijke colonne. Ze volgen een deel van de bevrijdingsroute van de Brigade Piron langsheen de Côte Fleurie, en stoppen in verschillende steden en dorpen om hulde te brengen aan hen die het leven lieten voor de bevrijding.

Materieel van de Brigade Piron, bewaard en gerestaureerd in Bastogne Barracks.

  1. Daimler Armoured CarDe Daimler Armoured Car is een gepantserd voertuig van Britse origine. Dit voertuig wordt ingezet door de verkenningsgroepen van de Piron Brigade. Gewapend met een 40 mm kanon, een Besa machinegeweer en een Bren lichte mitrailleur, is de Daimler een effectief verkenningsvoertuig en escortewagen voor konvooien. Klik hier om meer te lezen

  2. Daimler Dingo Scout CarDe Daimler Scout Car, bijgenaamd 'Dingo' , is een snel voertuig dat zich bij gevaar snel kan terugtrekken. De Dingo wordt voor het eerst gebruikt in 1940, en wordt veelvuldig ingezet tijdens de slag om Normandië als verkenningsvoertuig voor de geallieerden. Klik hier om meer te lezen

  3. Scammel Pioneer. | De Scammel Pioneer heeft een indrukwekkende trekkracht en is oorspronkelijk ontworpen voor de olie- en bosbouwindustrieën. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt het voertuig gebruikt als artillertrekker en zware tanktransporter (Pioneer-versie), evenals als zwaar bergingsvoertuig (SV Breakdown-versie). Klik hier om meer te lezen

  4. White M3A1 Scout Car. | De M3A1 Scout Car, gebouwd door White, is een Amerikaans gepantserd verkenningsvoertuig. Het Amerikaanse leger geeft het voertuig op na de Noord-Afrikaanse campagne omwille van de beperkte prestaties op ruw terrein en geeft ze aan de geallieerde legers, met name de Britten en de Sovjets. Zo kwam de Brigade Piron in het bezit van enkele exemplaren van dit voertuig. Klik hier om meer te lezen

Programma

 

Zondag 18 augustus  

Sallenelles
9u30 – Ceremonie ter ere van de Brigade Piron

Batterie de Merville  
12u – Ceremonie ter ere van de Brigade Piron (Casemate nr.4) 
Statische tentoonstelling van de voertuigen tot ± 16h 

Maandag 19 augustus

Varaville  
10u30 – Ceremonie ter ere van de Brigade Piron (monument) 

Houlgate 
15u - Ceremonie 

Dinsdag 20 augustus  

Auberville  
Namiddag: Inhuldiging van het gedenkteken, internationale ceremonie

Woensdag 21 augustus

Cabourg – Houlgate, Dives-sur-Mer – Varaville  
10u30 – Ceremonie ter ere van de Brigade Piron bij het oorlogsmomunent van Cabourg.
Optocht door Cabourg.  

Dozulé  
17u – Ceremonie ter ere van de Brigade Piron (monument).  
Optocht door Dozulé.

Donderdag 22 augustus

Villers-sur-Mer  
10u30 – Ceremonie ter ere van de Brigade Piron (monument). 
Optocht.

Trouville  
16u – Ceremonie ter ere van de  Brigade Piron op de Pont des Belges.  
Optocht.

Vrijdag 23 augustus

Blonville-sur-Mer 
10u30 – Ceremonie ter ere van de Brigade Piron (monument) 

Bénerville-sur-Mer 
11u30 – Ceremonie ter ere van de Brigade Piron (monument) 

Zaterdag 24 augustus

Touques / Saint-Arnoult  
11u30 – Ceremonie ter ere van de Brigade Piron op de brug.  
Optocht door Touques

Pont l’Evêque  
15u30 – Ceremonie ter ere van deBrigade Piron. 
Optocht.

Een vleugje geschiedenis

Op 10 mei 1940 valt Duitsland België binnen. Op 16 mei wordt in Tenby, aan de zuidkust van Wales, een officieel Belgisch militair hergroeperingskamp opgericht: onder het bevel van luitenant-generaal Victor van Strydonck de Burkel wensen Belgische officieren en soldaten de strijd tegen de indringer voort te zetten. Terwijl de piloten en matrozen zich al actief in het conflict hebben gestort, moeten de mannen in Tenby heel wat voorbereidingen treffen: uitrusting, logistiek, huisvesting, het verwelkomen van nieuwkomers, het opleiden van soldaten, enz.

De Belgische gevechtseenheid en het hoofdkwartier van de Belgische strijdkrachten in Groot-Brittannië worden officieel op 12 augustus 1940 opgericht. In februari 1941 worden de Belgische strijdkrachten georganiseerd in de vorm van een fuseliersbataljon met drie compagnieën, een artilleriebatterij, een versterkings- en opleidingscompagnie, een depot, een ziekenboeg, een oorlogsraad en een aalmoezeniersdienst, allemaal onder het gezag van een generale staf die tactisch aan een Engelse brigade is verbonden. Dit nieuwe Belgische leger wordt later de “Brigade Piron” en onderscheidt zich tijdens veldslagen in Frankrijk, België, Nederland en Duitsland

Oprichting van de Brigade Piron

In 1942 worden het commando en de organisatie van de Belgische landstrijdkrachten in Groot-Brittannië hervormd en komt alles onder het bevel van Jean-Baptiste Piron te staan. Piron creëert de First Belgian Independent Group. Het 1e bataljon fuseliers wordt ontbonden en gereorganiseerd; een groep bestaande uit 3 onafhankelijke gemotoriseerde eenheden wordt samengesteld. Naast deze drie eenheden beschikt de Brigade Piron over een generale staf, een eskader pantserwagens, een artilleriebatterij, een geniecompagnie, een medische eenheid en een treinbrigade. Een tweede groep doet dienst als opleidingscentrum. Later wordt een derde groepering voor verbindingsofficieren bij de geallieerde legers opgericht.

Het jaar 1943 en het begin van 1944 worden benut om van de Belgische groepering een samenhangende en flexibele gevechtseenheid te maken, die zelfstandig met eigen dienst-, genie, artillerie en verkenningseenheden opereert. Eind juli 1944 bereikt de Brigade Piron, met 2.200 manschappen, een absoluut niveau van paraatheid en is ze klaar om actie te ondernemen.

De Brigade Piron in Normandië

De Brigade Piron wordt midden mei 1944 gemobiliseerd, maar neemt  deel niet aan de eerste fase van de landing. Begin augustus gaan 2.200 manschappen en bijna 500 voertuigen aan land in de kunstmatige haven van Arromanches (Mulberry B) en op het strand van Courseulles. De brigade wordt onder bevel van de Britse 6th Airborne Division geplaatst.

Op 17 augustus begint 'Operation Paddle'. Het doel: de bevrijding van Normandië. De mannen van kolonel Piron vallen Franceville aan. Vier dagen later dringen ze Cabourg binnen. Terwijl de genie de bruggen herstelt, reppen de gemotoriseerde eenheden zich richting Houlgate en Auberville. Op 22 augustus bevrijdt de Brigade Piron Villers-sur-Mer en Deauville, de volgende dag is Le Touquet aan de beurt en vervolgens Honfleur op 25 augustus.

Wanneer de 6th Airborne Division terug naar Engeland wordt gestuurd, wordt de brigade aan de Britse 49e divisie toegevoegd en voert ze opruimacties uit langs de Seine. Op 1 september staan de Belgen voor Le Havre en worden ze aan het Britse 2e leger gekoppeld om Arras te bevrijden. Twee dagen later verlaat de Brigade Piron Normandië om de Guards Armoured Division te vergezellen en Brussel te bevrijden 

De Brigade Piron in België

Op 3 september 1944 vergezelt de Brigade Piron de Guards Armoured Division om Brussel te bevrijden. De divisie rukt op, maar vordert langzaam. In de namiddag komt het doel in zicht.

Om 16u36 steekt de brigade bij Rongy de Belgische grens over. Vervolgens trekt ze richting Aat en Edingen, waar ze met een Duitse achterhoede moet afrekenen. Pas de volgende dag, 4 september, rond 15u, betreden de Belgen Brussel. Lt.-gen. Roger Dewandre, op dat ogenblik luitenant, beschrijft echter dat hij aan het hoofd van een kleine voorhoede van het 1st Belgian Squadron aan boord van zijn Daimler Mk.II-pantserwagen op de avond van 3 september voor het eerst Brussel binnenrijdt. De Belgen treffen een uitgelaten stad aan en genieten van een paar welverdiende rustdagen.

Op 11 september ondersteunt de Brigade Piron de aanval van de 8th Armoured Brigade op het Albertkanaal. De eenheid onderscheidt zich door de verovering van Leopoldsburg en bevrijdt een honderdtal politieke gevangenen. Later, terwijl de luchtlandingsoperatie 'Market Garden' (die in Arnhem mislukt) wordt gevoerd, marcheren de Belgen naar Bree. Ze veroveren het gebied tussen het Maas-Scheldekanaal en de Maas en vestigen zich langs het Wessemkanaal. 46 dagen lang houden ze een front van 20 kilometer, voortdurend bedreigd door Duitse patrouilles. Op 17 november verlaat de eenheid het front om zich te reorganiseren en opnieuw een volledige brigade te vormen.

Eind november 1944 wordt de Brigade Piron gereorganiseerd en omgedoopt tot ‘Brigade Bevrijding'. Deze neemt deel aan de bevrijding van Nederland en de bezetting van Duitsland aan het einde van de oorlog. Op 1 augustus 1946 krijgt het tweede bataljon van de eenheid, het oorspronkelijke bataljon, de naam ‘Bataljon Bevrijding’. Dat bataljon eert het verleden en de tradities van de Brigade Piron.

Contact

1. Volg ons op onze sociale media

2. Persvragen? Wil je graag meer informatie? Stuur ons een mailtje naar com@warheritage.be