News page
Oproep: groep of klas jongeren gezocht voor uniek project!

Neem met je leerlingen deel aan een uniek project in het Legermuseum!

Oproep: groep of klas jongeren gezocht voor uniek project!

Nieuws details

Wat
Aankondiging
Datum
Bijgewerkt

Oproep: groep of klas jongeren gezocht voor uniek project!

 

Beste leerkrachten,
Beste animatoren,

Ben je op zoek naar een vernieuwend en inspirerend project voor jongeren van 16 tot 18 jaar (leerlingen van het 5de of 6de secundair)? 
Het Koninklijk Legermuseum wil graag reageren op een projectoproep van de Koning Boudewijnstichting. Hiervoor zijn we op zoek naar zowel een Franstalige als Nederlandstalige groep/klas die dit avontuur samen met ons willen aangaan voor het schooljaar 2025-206.

Dit project nodigt jouw jongeren uit om echte culturele actoren te worden. Samen met jongeren uit een andere taalgemeenschap gaan ze een tool ontwerpen die het bezoek van andere jonge bezoekers aan het museum aangenamer maakt. Ze bedenken innovatieve en interactieve manieren om hun leeftijdsgenoten de schatten van het Legermuseum te laten ontdekken.

Waarom deelnemen?
  1. Een verrijkende interculturele ontmoeting: de jongeren krijgen de kans om samen te werken met jongeren uit de andere taalgemeenschap, wat hun ruimdenkendheid en samenwerkingsvaardigheden versterkt.
  2. Een project door en voor jongeren: zij bedenken de inhoud! Samen kunnen ze verschillende zaken maken, zoals bijvoorbeeld:
    1. Een interactieve digitaal parcours via de smartphone of tablet
    2. Meeslepende video's die ongeziene aspecten van de collecties laat zien
    3. Een muzikale audiogids waarbij elk werk in het museum door de leerlingen op muziek wordt gezet
    4. Een digitale speurtocht met raadsels die opgelost moeten worden in de zalen van het museum
    5. Historische podcasts, die de verhalen vertellen achter de tentoongestelde objecten
  3. Een rijke educatieve ervaring: dit project sluit aan bij het idee van vakoverschrijdend werken en stelt hen eveneens in staat een aantal vakoverschrijdende vaardigheden te ontwikkelen. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan vakken zoals geschiedenis, Frans en Nederlands, maar draagt ook bij aan het behalen van eindtermen op het gebied van sociale vaardigheden. Aan het einde van het project leveren de leerlingen een product op, waarbij zowel het product als het proces geëvalueerd kunnen worden.

 

Wat zijn de fasen van het project?
  1. Rondleidingen en workshops: de leerlingen verkennen het museum en de collecties, onder begeleiding van experts, om inspiratie op te doen voor hun project.
  2. Samenwerkingsfase: ze werken nauw samen met de Franstalige klas om samen een tool te ontwikkelen dat andere jongeren zal boeien.
  3. Creatie en presentatie: aan het einde van het jaar zullen ze hun idee uitvoeren en presenteren aan het museum.

Wat betreft tijdsbesteding zal er doorheen het schooljaar elke twee maanden minstens één dag aan het project moeten besteed worden.

Financiering

Het project moet ontwikkeld worden met twee leerkrachten van twee scholen of extra-curriculaire groepsleiders, één Franstalige en één Nederlandstalige, vooraleer het tegen maart 2025 ingediend wordt bij de Koning Boudewijnstichting. Indien het project wordt aanvaard en gefinancierd, kan het in het schooljaar 2025-2026 uitgevoerd worden.

Het programma van het project zal samen met de leerkrachten opgesteld worden. Dit omvat bezoeken aan het museum en workshops, maar ook de middelen die nodig zijn om het project uit te voeren (digitale apparatuur, technische ondersteuning, enz.).

Hoe kan ik een aanvraag indienen?

We zijn op zoek naar gemotiveerde leerkrachten/leiders die bereid zijn om jongeren te begeleiden op dit prachtige avontuur. Als je geïnteresseerd bent en meer wilt weten, neem dan uiterlijk maandag 15 januari contact met ons op door een mailtje te sturen naar educ@warheritage.be.

Mis deze kans niet om je klas/groep te betrekken bij een spannend project dat geschiedenis, technologie en creativiteit combineert! Laten we samen het Legermuseum in een nieuw licht ontdekken, door de ogen van de leerlingen.

Dit project is veel meer dan een bezoek aan het museum: het is een interculturele en interactieve ervaring die de leerlingen een blijvende herinnering zal nalaten terwijl ze hun vaardigheden op verschillende gebieden ontwikkelen.

We rekenen op jou en je leerlingen om dit project onvergetelijk te maken!

De Educatieve Dienst van het Koninklijk Legermuseum