War Heritage Institute

Onze Vergeten Helden

Op 2 maart 1940 haalt een Duitse bommenwerper drie Belgische Hurricane-jachtvliegtuigen neer, waaronder het vliegtuig van onderluitenant-vlieger Xavier Henrard. Xavier wordt dodelijk geraakt. Hij sneuvelt als allereerste Belg nog vóór de Tweede Wereldoorlog in België uitbarst. Pers en publiek zien hem als de jonge held van de neutraliteit, zoals onder meer de cover van Le Soir Illustré van 9 maart 1940 getuigt. Hij rust op de gemeentelijke begraafplaats van Sint-Pieters-Woluwe. Zijn verhaal … is ondertussen verdwenen tussen de plooien van de geschiedenis.

Samen met hem zijn heel wat van de Belgische gesneuvelden in de vergeethoek geraakt. Van de naar schatting 9.000 Belgische militairen die sneuvelden - tijdens de campagne van mei 1940, tijdens operaties uitgevoerd vanaf Britse bodem of tijdens de bevrijdingsoffensieven van 1944 - 1945 - resten op de gemeentelijke begraafplaatsen nog 5.000 graven.

Met het project ‘Onze Vergeten Helden’ brengt het War Heritage Institute deze gesneuvelden opnieuw in de herinnering. Bedoeling is - samen met de gemeentes over heel het land - de nog overgebleven graven te inventariseren en te markeren met het gedenkplaatje ‘40 - 45 Pro Patria’.

www.wardeadregister.be