War Heritage Institute

Nuts 2018 in Bastogne Barracks

Op 15 en 16 december 2018 organiseert Bastogne Barracks, een site van het War Heritage Institute, het Nuts-weekend.

Nuts is:

  • een historische repliek in onze geschiedenis. Het is immers het antwoord dat generaal McAuliffe gaf op de vraag om overgave van de Duitsers in december 1944.
  • een feestelijk weekend waarbij de meeste bezoekers in een kostuum uit die tijd komen.
  • een gezinsevenement, waar klein en groot de geschiedenis komen ontdekken, levensechter dan een film.

Programma

Zoals elk jaar stelt Bastogne Barracks het Centre d’Interprétation muséal (Museaal Interpretatiecenter) open.
Daarnaast kan het publiek ook privécollecties bewonderen: strips, boeken, signeersessies met auteurs als Jarbinet en Wenkin, een veldhospitaal, een tentoonstelling met schaalmodellen, transmissiemateriaal, een stand van het 2e Regiment Ardense Jagers.
Het publiek krijgt de kans om het personeel van het restauratiecentrum voor voertuigen aan het werk te zien. Het zijn geen gewone mekaniekers, maar mannen met gouden handen die een ongelooflijk staaltje vakmanschap neerzetten.
In de tentoonstellingshal zijn meer dan 100 voertuigen en tanks opgesteld voor het publiek.
En omdat iedereen deze voertuigen ook graag in actie ziet, rijden ze het hele weekend lang door Bastogne Barracks. Op zondag - om 15.30 uur - defileren eveneens een dertigtal voertuigen door de hoofdstraat van Bastogne.
Liefhebbers kunnen zich verheugen op de JS3, de beroemde Russische tank, een Umber staf car, een Matador, een Brend, een Stagon en voertuigen van de Brigade Piron.

Dit jaar zijn er ook re-enactment groepen: de Compagnons du Devoir die wapentechnieken tonen, de groep 326 engr, een genie-eenheid, de groep 501-506 PIR, een bergingseenheid.

Playmobil-tentoonstelling : Cédric Evrard stelt zijn mannetjes op in een decor van de Tweede Wereldoorlog. Tentoonstelling van militaire eretekens uit verschillende landen. Eettentjes.

Eén dag is niet genoeg om alles te bekijken.

Praktische info

Datum: het weekend van 15 en 16 december 2018 van 9 tot 18 uur in Bastogne Barracks
Waar: War Heritage Institute - site Bastogne Barracks, rue de la Roche 40, 6600 Bastogne
Gratis toegang