Onderzoeksproject: CAHN

Onderzoeksproject: CAHN

Een deel van de collecties van de Historische Zaal, gewijd aan de militaire geschiedenis van België in 1830-1914 en met name de Afrikaanse vitrines, wordt sinds 1 februari 2021 aan inventarisnazicht onderworpen. Wetenschappers en collectiemedewerkers van het War Heritage Institute, de Katholieke Universiteit Leuven en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika bestuderen dit unieke en belangrijke erfgoed om meer te weten te komen over zijn herkomst en geschiedenis. De studie van deze objecten gebeurt in het kader van een prestigieus en multidisciplinair BRAIN-project getiteld CAHN, en wordt gesponsord door de POD Wetenschapsbeleid

In een eerste fase, die vorig jaar startte, werden 700 objecten uit de Historische Zaal kortstondig uit vitrine gehaald, hun materiële toestand werd nagekeken en de beschikbare informatie geverifieerd en aangevuld. Het werk werd zorgvuldig voorbereid en uitgevoerd door de collectiemedewerkers en een stagiaire van de VUB, Larissa. Daarna werd het stuk meteen netjes teruggezet en de vitrine opnieuw gesloten, in afwachting van het verdere onderzoek dit jaar.

Binnen- en buitenlandse experts hebben de objecten vanaf januari 2022 aan verder diepgaand onderzoek onderworpen. Tijdens de tweede fase wordt een selectie van objecten van papier, leder en hout behandeld en gerestaureerd. In 2023 zijn de collectiestukken van metaal en textiel aan de beurt.

In 2023 zullen de labels en de zaalteksten van de Afrikaanse vitrines vernieuwd worden, en voorzien van de meest recente informatie die uit het onderzoek is voortgekomen. Ten slotte zal de informatie in 2024 online gezet worden.

CAHN

Hier ziet u Ilse en onze stagiaire Larissa bezig met het uithalen van de objecten om ze te identificeren en hun materiële toestand na te gaan. De andere foto toont de twee restauratrices Clara en Alexia aan het werk. Het is een minutieus werk waar methodiek en geduld bij komt kijken.

Het War Heritage Institute is trots op zijn collecties en enthousiast dat de ontsluiting gebeurt in het kader van een mooie en vruchtbare samenwerking met een Federale Wetenschappelijke Instelling en de academische wereld.

Wij informeren u graag over de toekomstige werkzaamheden in het kader van dit project: wordt dus vervolgd!