War Heritage Institute

 • banner%20web%202022

 • banner%20web%20bbe%20nl

 • banner%20webnl

Nieuws

Ontdek de foto's van deze 21 juli!

© copyright : Malek Azoug

Meer weten...

75 jaar geleden werd België bevrijd. Die bevrijding betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Dit jaar wordt de plechtigheid van 21 juli in het teken van deze verjaardag gesteld. Een ander bijzonder eerbetoon staat evenwel ook op het programma. We zullen inderdaad onze erkentelijkheid uitdrukken voor alle mannen en vrouwen die op een of andere manier de coronacrisis hebben bestreden.

De feestelijkheden zullen om 14u00 starten. Het defilé zal in beperkte vorm doorgaan. De officiële tribunes zullen tegenover het Koninklijk Paleis worden opgesteld en de koning zal een korte toespraak houden. Koning...

Meer weten...

Tuniek van het 16e regiment dragonders (2. Hannoversches Dragoner-Regiment), Duits keizerlijk leger, model 1915, gedragen door de Duitse keizer Wilhelm II.

In mei 2020 is het WHI een topstuk rijker geworden. De WO I collectie werd uitgebreid met een cavalerie-uniformjas van het dragondersregiment nr. 16 van de laatste Duitse keizer, Wilhelm II (1859 - 1941).

Een zijden kleermakersetiket van de hofleverancier Noé & Schultze, met de handtekening van de keizer in blauw potlood, én een geborduurd label van het regiment, het 2de Hannoveraanse dragondersregiment nr. 16, waarop het monogram en de kroon van de...

Meer weten...

Op woensdag 8 juli vanaf 18u00 wordt een twee uur durende DJ set van kunstenares “Luna Semara” op de arcades van het Jubelpark op sociale media uitgezonden!

Festivals werden uitgesteld, tournees afgelast, albumopnames onderbroken, enz. Zoals de hele culturele sector in België werd en wordt de muziekwereld eveneens sterk door de sanitaire crisis getroffen. De impact op artiesten is nog moeilijk in te schatten, maar het lijdt geen twijfel dat die niet min zal zijn, vooral voor beginnende muzikanten. Hangar blijft live DJ sets verspreiden om geld in te zamelen voor verenigingen die door de coronapandemie in geldn...

Meer weten...

Het Fort van Eben-Emael - een immens ondergronds complex en in zijn tijd één van de grootste en sterkste fortificaties in Europa - werd beschouwd als onneembaar. Tot op 10 mei 1940 een Duitse elite-eenheid van paratroepers het fort innam tijdens een spectaculaire aanval.

Het fort is nu opnieuw open. Je kan nu terug - uiteraard in veilige omstandigheden - de heringerichte kazerne, het museum, het immense gangenstelsel en de gevechtsopstellingen opzoeken.

Meer info over het fort en de corona-veiligheidsmaatregelen en reservatie: www.fort-eben-emael.be

Foto © Fort Eben - Emael

Meer weten...

Profiteer van de zomer om onze collecties te ontdekken in het teken van het "masker"!

Maskers om zichzelf te beschermen tegen gas, slagen van een wapen, de zon of de brandende woestijnwind ... Maskers die piloten van zuurstof voorzien, de ogen van de tankbestuurder beschermen of de parachutist toestaan zichzelf te camoufleren ...

Volg onze verschillende routes:

 • Parcours QR-Codes: ontdek de geschiedenis en het nut van een dertigtal maskers door de QRCode op de vitrine te scannen (beschikbaar in NL, FR en ENG).
 • Geocaching-route “Masks”: volg het spoor van de maskers door vragen te beantwoorden. Let go...

Meer weten...

Heropening Cdoc voor externe bezoekers

Weken lockdown achter de rug..... waarin alleen uw interesse voor militaire geschiedenis en het oorlogsverleden van uw voorouders u op de been hield..... En u er al maandenlang naar verlangde eindelijk weer een voet in onze leeszaal te zetten.... Welnu, het grote moment is aangebroken: we zijn opnieuw open en onze fantastische collecties zijn opnieuw toegankelijk.

Natuurlijk: we blijven op zeker spelen. Alles gebeurt op afspraak en u moet wel een gasmasker.... pardon mondmasker dragen. U vindt alle details op de webpagina van Cdoc (link).

Tot binnenkort

Meer weten...

Vanaf 1 juli ...

zal het Koninklijk Museum van het Leger open zijn:
 • van dinsdag tot zondag, van 10 uur tot 16 uur
 • de arcaden, de Antarctica-ruimte en de Russische collecties zullen opnieuw toegankelijk zijn
 • verplichte reservering via: bezoeken.klm@warheritage.be of 02/737 78 33 (tijdens de openingsuren)
 • mogelijkheid tot gidstochten mits reservatie (ten laatste 3 weken voor de gekozen datum) via : reservation@whi.be.
zal het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk open zijn:

Meer weten...

 1. Vanaf 24 juni 2020 krijgen studenten en doctorandi die in het kader van hun academische activiteiten aangewezen zijn op het gebruik van archieven, op afspraak en mits het dragen van een mondmasker, opnieuw toegang tot de leeszaal van het documentatiecentrum. Studenten dienen bij hun bezoek aan de leeszaal in het bezit te zijn van een studentenkaart en doctorandi van een bewijsstuk waaruit blijkt dat ze verbonden zijn aan een fonds voor wetenschappelijk onderzoek, een universiteit of wetenschappelijke instelling.
 2. Vanaf 1 juli 2020 is de leeszaal geopend voor het ruime publiek.

Meer weten...

Bastogne Barracks

Bastogne Barracks verwelkomt u in alle veiligheid van 1 juli tot 30 augustus 2020.

Enkel vrije bezoeken (geen rondleidingen). Te bezichtigen: de grote hal met voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog

Uit veiligheidsoverwegingen is het McAuliffe-gedeelte niet toegankelijk.

Wanneer? van woensdag t.e.m. zondag van 10 tot 16u Reservatie verplicht : bezoeken.bastogne@warheritage.be

Betalende toegan

Meer weten...