War Heritage Institute

  • banner%20web%20bbe%20nl

  • banner%20webnl

Nieuws

Ontdek onze C-119!

Op dinsdag 18 augustus verwelkomden we onze allereerste jonge bezoeker die de nieuwe opstelling van onze C-119 in de Grote Hal kwam ontdekken!

Om het evenement te vieren, overhandigde dhr. Michel Jaupart , directeur-generaal a.i., een cadeaubon waarmee onze 6 sites onbeperkt bezocht kunnen worden.

Kom samen met kinderen, familie of vrienden een uitzonderlijk moment van de luchtvaartgeschiedenis bewonderen.

Meer weten...

Na twee maanden sluiting is het maar wat prettig opnieuw door museumzalen te kunnen dwalen, hun toch zo bijzondere sfeer te kunnen opsnuiven of tussen werken en denkwerelden te kunnen laveren. Om die terugkeer te vieren, duiken we graag in de diversiteit van de Brusselse collecties en wel in het gezelschap van hun conservatoren. Die nemen ons bij de hand voor een culturele reis vol anekdotes, bevliegingen, pareltjes en opmerkelijke creaties!

Ontdek de keuze van Michel Jaupart, directeur-generaal a.i. van het Koninklijk Legermuseum.

https://agenda.brussels/nl/article/coronavirus-de-musea-gaan-weer-open-...

Meer weten...

De site Gunfire Brasschaat van het WHI herbergt een rijke collectie opgebouwd rond voertuigen en materieel, al dan niet gepantserd. Deze voertuigen en uitrustingsstukken werden vooral door de Belgische strijdkrachten in Duitsland gebruikt. De collectie geeft een ruim overzicht van de verschillende wapens binnen de Belgische strijdkrachten: veldartillerie, luchtdoelartillerie, infanterie, cavalerie (tanks-verkenningseenheden), genie en logistieke eenheden. De objecten dateren vooral uit de jaren na de Tweede Wereldoorlog, een periode beter bekend als de “Koude Oorlog”.

Daarnaast telt de verzameling een aantal...

Meer weten...

Het Legermuseum ontdekken, dat is niet enkel in de zalen ronddwalen om opeenvolgende oorlogen te analyseren. Dat is uiteraard veel meer, maar wist u dat eigenlijk wel? Het Koninklijk Legermuseum bezoeken, dat is ook de mogelijkheid hebben om vanop de terrassen van de arcades van het Jubelpark van een spectaculair uitzicht over onze mooie hoofdstad te genieten!

Vóór u deze uitzonderlijke ervaring beleeft, krijgt u buitengewone verzamelingen militaire objecten te zien, getuigenissen van een tijd waarin oorlog met brio werd gevoerd, met geraffineerde wapens en hoofddeksels die door wereldvermaarde edelsmeden werde...

Meer weten...

Ontdek de foto's van deze 21 juli!

© copyright : Malek Azoug

Meer weten...

75 jaar geleden werd België bevrijd. Die bevrijding betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Dit jaar wordt de plechtigheid van 21 juli in het teken van deze verjaardag gesteld. Een ander bijzonder eerbetoon staat evenwel ook op het programma. We zullen inderdaad onze erkentelijkheid uitdrukken voor alle mannen en vrouwen die op een of andere manier de coronacrisis hebben bestreden.

De feestelijkheden zullen om 14u00 starten. Het defilé zal in beperkte vorm doorgaan. De officiële tribunes zullen tegenover het Koninklijk Paleis worden opgesteld en de koning zal een korte toespraak houden. Koning...

Meer weten...

Tuniek van het 16e regiment dragonders (2. Hannoversches Dragoner-Regiment), Duits keizerlijk leger, model 1915, gedragen door de Duitse keizer Wilhelm II.

In mei 2020 is het WHI een topstuk rijker geworden. De WO I collectie werd uitgebreid met een cavalerie-uniformjas van het dragondersregiment nr. 16 van de laatste Duitse keizer, Wilhelm II (1859 - 1941).

Een zijden kleermakersetiket van de hofleverancier Noé & Schultze, met de handtekening van de keizer in blauw potlood, én een geborduurd label van het regiment, het 2de Hannoveraanse dragondersregiment nr. 16, waarop het monogram en de kroon van de...

Meer weten...

Op woensdag 8 juli vanaf 18u00 wordt een twee uur durende DJ set van kunstenares “Luna Semara” op de arcades van het Jubelpark op sociale media uitgezonden!

Festivals werden uitgesteld, tournees afgelast, albumopnames onderbroken, enz. Zoals de hele culturele sector in België werd en wordt de muziekwereld eveneens sterk door de sanitaire crisis getroffen. De impact op artiesten is nog moeilijk in te schatten, maar het lijdt geen twijfel dat die niet min zal zijn, vooral voor beginnende muzikanten. Hangar blijft live DJ sets verspreiden om geld in te zamelen voor verenigingen die door de coronapandemie in geldn...

Meer weten...

Het Fort van Eben-Emael - een immens ondergronds complex en in zijn tijd één van de grootste en sterkste fortificaties in Europa - werd beschouwd als onneembaar. Tot op 10 mei 1940 een Duitse elite-eenheid van paratroepers het fort innam tijdens een spectaculaire aanval.

Het fort is nu opnieuw open. Je kan nu terug - uiteraard in veilige omstandigheden - de heringerichte kazerne, het museum, het immense gangenstelsel en de gevechtsopstellingen opzoeken.

Meer info over het fort en de corona-veiligheidsmaatregelen en reservatie: www.fort-eben-emael.be

Foto © Fort Eben - Emael

Meer weten...

Profiteer van de zomer om onze collecties te ontdekken in het teken van het "masker"!

Maskers om zichzelf te beschermen tegen gas, slagen van een wapen, de zon of de brandende woestijnwind ... Maskers die piloten van zuurstof voorzien, de ogen van de tankbestuurder beschermen of de parachutist toestaan zichzelf te camoufleren ...

Volg onze verschillende routes:

  • Parcours QR-Codes: ontdek de geschiedenis en het nut van een dertigtal maskers door de QRCode op de vitrine te scannen (beschikbaar in NL, FR en ENG).
  • Geocaching-route “Masks”: volg het spoor van de maskers door vragen te beantwoorden. Let go...

Meer weten...