War Heritage Institute

  • banner%20web%202022

  • banner%20web%20bbe%20nl

  • banner%20webnl

Nieuws

Kinderen in ons kot bezighouden: niet altijd eenvoudig. Daarom dit ideetje: laat uw kleine kunstenaars in spe hun visie op het Legermuseum tekenen.

Onze collecties zijn enorm uitgebreid: van het ridderharnas tot de F-16, over muziekinstrumenten van de napoleontische legers, kleurrijke uniformen uit de 19e eeuw, uitrustingen uit de twee wereldoorlogen of de maquette van de Belgica die in het poolijs gevangen zit.

Als u het Museum reeds bezocht heeft, kunnen uw kinderen hun herinneringen aanspreken. U kunt het Museum echter ook via deze site of op internet ontdekken, vermits talloze fotografen onze prachtige...

Meer weten...

Bekijk de video Sam Sachs 105 BDAY Wish op Youtube. De coronapandemie doorkruist het verjaardagsfeest van deze Amerikaanse veteraan die in de Tweede Wereldoorlog op D-Day (6 juni 1944) in Normandië landde om Frankrijk en Europa te bevrijden. Doe hem een plezier en stuur hem voor zijn verjaardag op 26 april een kaartje. Adres: Mom and Dad’s House, c/o Lt. Col. Sam Sachs, 4340 Conquista Ave., Lakewood, CA 90713 - USA.

Het War Heritage Institute wenst deze veteraan het allerbeste! #culturesurvivechallenge

Bekijk op Youtube !

Meer weten...

Geweldig hoe de Britse Captain Tom Moore uit Bedfordshire in deze coronatijden zijn solidariteit betoont. Op zijn 99e wandelt deze oorlogsheld met zijn rollator bijna 16 miljoen euro bij elkaar ten voordele van de National Health Service. Hij heeft 100 maal de lengte van zijn tuin afgelegd. Zo heeft hij 620.000 mensen overal ter wereld kunnen overtuigen een bijdrage te doneren. Het War Heritage Institute groet deze held. #culturesurvivechallenge

Foto © via Reuters.

Meer weten...

In het voorjaar 2020 zit het War Heritage Institute niet stil. Met de hulp van vrijwilligers zijn heel wat gegevens van militaire begraafplaatsen in West-Vlaanderen nader onderzocht. Namen nagekeken, dubbele namen verwijderd en grafnummering aangepast aan de realiteit op het terrein. Ook de graven in Frankrijk en Groot-Brittannië zijn op dezelfde wijze onder de loep genomen. Al deze updates zijn terug te vinden op www.wardeadregister.be.

Ook jouw hulp is meer dan welkom. Heb je foto’s van gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog? Stuur ze naar wardeadregister@warheritage.be. Wekelijks volgen er updates van g...

Meer weten...

Een koninklijke verjaardag hoort blits en groots te zijn, maar koning Filip zal in heel beperkte kring vieren. Een groot verjaardagsfeest met een honderdtal landgenoten die net zoals hij op 15 april 1960 het levenslicht zagen, werd door de huidige afzonderingsmaatregelen en de regels voor sociale afstand afgelast. De samenkomst was oorspronkelijk op 16 mei voorzien. Maar zestig word je toch niet elke dag… Het War Heritage Institute wenst de koning dan ook een heel gelukkige verjaardag.

Op woensdagochtend twitterde de koning: “ Ik wil jullie van harte bedanken voor de mooie wensen voor mijn 60ste verjaardag. ...

Meer weten...

Deze afzonderingstijd is de periode bij uitstek om aan de hand van een goed boek nieuwe horizonten te verkennen. 23 april is wereldboekdag. Reden genoeg dus om de weldaden van een kwartiertje lectuur per dag uit te testen. Duik in een boek en geniet van rust, ga op ontdekking, ontsnap … alleen of met de familie.

Op 23 april #toutlemondelit !

Meer info op: www.toutlemondelit.be

Meer weten...

De Trein der 1000 denkt aan Pasen. Wat kon er zo gebeuren in de kampen op een Paasdag?

Witold Pilecki, een Poolse officier en verzetsman, infiltreert in het concentratiekamp Auschwitz. Hij laat zich op 19 september 1940 arresteren. Drie dagen later wordt hij als Tomasz Serafiński - gevangene nummer 4859 - in het kamp gedropt. Zijn doel: inlichtingen verzamelen over de toestand in het kamp. In drie jaar tijd weet hij binnen het kamp een ondergrondse verzetsbeweging van een 1.000-tal personen - de ZOW - op te zetten en rapporten over de wrede levensomstandigheden van de gevangenen te bezorgen aan het Armia Kraj...

Meer weten...

Vandaag, Internationale Dag der Veteranen, hebben we drie documentaires, gerealiseerd door het WHI, online geplaatst. U kan die vanaf nu op ons YouTube-kanaal vinden.

De dag herinnert aan de 10 Belgische para's die in april 1994 in Kigali (Rwanda) werden vermoord en herdenkt bij uitbreiding alle militairen die tijdens humanitaire opdrachten of tijdens vredesmissies het leven lieten sinds de oorlog in Korea.

Bekijk thuis de drie afleveringen van de reeks "Journal de campagne", met onze veteranen in Congo, Rwanda en ex-Joegoslavië op https://www.youtube.com/channel/UCMLqBhLv1hEG6XQe7f16elA/videos

Meer weten...

Net wanneer de Eerste Wereldoorlog bijna achter de rug is (en dus in een heel verschillende context) krijgt zogenaamde “Spaanse” griep de wereld in zijn greep. In de winter 1918-1919 zijn er tot een miljard zieken, op een totale wereldbevolking van 1,9 miljard mensen. Het aantal overlijdens te wijten aan de pandemie wordt op 50 à 100 miljoen geschat. De epidemie maakt ook dodelijke slachtoffers in de wereld van de literatuur: Guillaume Apollinaire en Edmond Rostand overlijden aan de ziekte.

De site "Tous les jours curieux", gewijd aan fotografie, heeft beelden uit die tijd teruggevonden.

© C.Raymond / © to...

Meer weten...