War Heritage Institute

Nieuws

Gezocht: 1000 enthousiaste jongeren die in mei 2020 met de Trein der 1000 meegaan naar Auschwitz-Birkenau.

Het War Heritage Institute (WHI) en de vzw Auschwitz in Gedachtenis zoeken 1000 leerlingen voor het educatief leertraject ‘De Herinnering tegemoet’ met als orgelpunt een bezoek aan Auschwitz van 5 t.e.m. 10 mei 2020. Een speciale trein spoort naar Auschwitz ter herdenking van de gedeporteerde slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Bezoek met je leerlingen enkele van de zwaarst beladen plaatsen uit de geschiedenis! Maak kennis met de laatste overlevenden! Verbroeder met jongeren uit alle Europese landen!

Meer weten...

Last van een winterdip? Koop dan snel je tickets voor Museum Night Fever, want ook dit jaar houdt de jaarlijkse museumkoorts op zaterdag 23 februari de hoofdstad in haar greep! Maar liefst dertig Brusselse Musea stellen naar goede gewoonte tot 1 uur ’s nachts de deuren open voor de twaalfde editie van dit unieke evenement.

In het Legermuseum neemt de tentoonstelling De Groote Oorlog voorbij je mee naar de periode net na de Eerste Wereldoorlog, van het geallieerd eindoffensief en het Verdrag van Versailles tot de wederopbouw en het optimisme van de jaren twintig.

Daarna kun je de dolle jaren zelf herbeleven....

Meer weten...

Op donderdag 24 januari 2019 organiseerde het War Heritage Institute, in samenwerking met Defensie, de 15deeditie van de Auschwitzreis voor een 100-tal leerlingen uit het middelbaar onderwijs.

Een 100-tal leerlingen van 16 - 18 jaar uit 13 scholen verspreid over heel België brachten een hele dag door in Auschwitz. Tijdens de ochtend bezochten ze Auschwitz I met de beruchte “Arbeit Macht Frei”-poort en de barakken waar mensen stierven door verstikking, vergassing, uithongering, uitputting of executies. In de namiddag bracht de rondleiding hen naar het vernietigingskamp Birkenau. Het is de bedoeling om jongeren...

Meer weten...

Zondag 3 februari 2019 zijn wel meer dan 560 bezoekers gekomen naar de Verzameldag met als thema de Tweede Wereldoorlog, een initiatief van het Vredescentrum. Verhalen werden genoteerd, objecten gescand. Het publiek heeft gretig de lezingen bijgewoond en met de experten gesproken om meer te weten te komen over de historische gebeurtenissen. Ook het War Heritage Institute was van de partij.

Het Sint-Felixpakhuis in Antwerpen was duidelijk the place to be voor het begin van de herdenking van de bevrijding in 1944.

Meer weten...

De officiële inhuldiging heeft op maandag 28 januari 2019 plaatsgevonden in aanwezigheid van de Vlaamse Minister-president, Geert Bourgeois, de Poolse Minister van Buitenlandse zaken, Jacek Czaputowicz, de Belgische Vice-premier, Minister van Defensie en Buitenlandse zaken Didier Reynders, en de Poolse Ambassadeur in België, Zijne Excellentie Artur Orzechowski.

Bekijk de fotoreportage en bezoek de tentoonstelling in het Legermuseum tot 29 maart!

Meer weten...

Van 29 januari tot 30 maart 2019 verwelkomt het War Heritage Institute de Poolse reizende tentoonstelling «Gewapende vleugels».

Na Warschau en Gdansk, doet deze tentoonstelling nu ook België aan, waar de bezoeker in woord en beeld de geschiedenis van de 1e Poolse pantserdivisie van generaal Maczek kan ontdekken!

De tentoonstelling is een initiatief van de Vlaamse regering, de Ambassade van Polen in België en de vzw Eerste Poolse Pantserdivisie België en kadert in de herdenkingen van de 75ste verjaardag van de bevrijding van België in 2019.

Meer weten...

Voor België betekent november 1918 niet enkel het einde van de oorlog, maar ook – en misschien vooral – het einde van de bezetting. Het kleine koninkrijk dat tegen zijn wil in augustus 1914 in de wereldbrand wordt meegesleurd, is het enige land aan het westelijke front dat bijna volledig bezet wordt gedurende de hele oorlog. Deze bijzondere ervaring zal na de Grote Oorlog zeer zwaar doorwegen op zowel de economie als de maatschappij. Het collectieve geheugen zal er ook door worden getekend.

Meer weten...

Om haar verschillende sites rond het Belgisch militaire erfgoed voor u als bezoeker verder aantrekkelijk te kunnen uitbouwen, heeft het War Heritage Institute (WHI) haar tariefbeleid aangepast. Dat betekent nieuwe formules en nieuwe tarieven.

Meer weten...

Op 15 en 16 december 2018 organiseert Bastogne Barracks, een site van het War Heritage Institute, het Nuts-weekend.

Nuts is:

  • een historische repliek in onze geschiedenis. Het is immers het antwoord dat generaal McAuliffe gaf op de vraag om overgave van de Duitsers in december 1944.
  • een feestelijk weekend waarbij de meeste bezoekers in een kostuum uit die tijd komen.
  • een gezinsevenement, waar klein en groot de geschiedenis komen ontdekken, levensechter dan een film.

Meer weten...