War Heritage Institute

Nieuws

Deze dinsdag 13.2.2018 verschijnt Fokus met het themanummer ‘Fier op België’.

Fokus is als bijlage opgenomen in de krant Het Nieuwsblad.

Het War Heritage Institute (WHI) heeft in Fokus de boodschap ‘Fier op ons Belgisch militair erfgoed, onze geschiedenis en herinnering’ geplaatst.

Bovendien is er een interview met directeur-generaal a.i. Michel Jaupart over de visie van het WHI over wat militair erfgoed betekent voor België en de jongeren.

Meer weten...

Alberto Israël getuigt tijdens ‘Pour la mémoire’ Een 250-tal leerlingen uit de streek van Marchienne-au-Pont zijn onder de indruk van het relaas van Alberto Israël, één van de weinigen die Auschwitz heeft overleefd.

Zijn getuigenis op 6 februari 2018 kadert in de expo-animatie ‘Pour la mémoire’ - een gezamenlijk project van Hainaut Mémoire en het War Heritage Institute.

Hij zoekt de jonge mensen op, zodat deze donkere bladzijde over de concentratiekampen tijdens het nazi-regime niet vergeten raakt.

Meer weten...

De Liberation Route Europe Annual Conference heeft dit jaar op donderdag 1 februari 2018 plaats gevonden in de prestigieuse aula van het Koninklijke Militaire School in Brussel. Franky Bostyn, adjunct-Directeur-Generaal a.i. van het War Heritage Institute (WHI) heeft - als opener van deze conferentie - de missie en doelstellingen van het WHI voorgesteld aan het talrijk aanwezige internationale publiek. Daarna hebben nog verschillende gastsprekers het woord genomen waaronder de heer Frans Timmermans, Eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie. Een geslaagd evenement dat het WHI verder in het daglicht zet!

L...

Meer weten...

Op donderdag 25 januari 2018 vond een expo-animatie ‘Pour la mémoire’ plaats in Marchienne-au-Pont.

Hainaut Mémoire en de gids van het War Heritage Institute hebben er het bezoek gekregen van Athénée royale Vauban.

Een 25-tal leeringen hebben geboeid geluisterd naar de uitleg over de tentoonstelling ‘Deportatie en genocide, een Europese tragedie’, een realisatie van het War Heritage Institute.

Daarna zijn enkele leerlingen voor het tribunaal verschenen om er in een ongelijke strijd valse en ongegronde beschuldigingen te ondergaan.

Een benauwende ervaring die tijdens dit bezoek gespeeld is, maar die toen t...

Meer weten...

Op dinsdag 23 januari 2018 heeft de minister van Defensie de kampen van Auschwitz I en II bezocht met een honderdtal jongeren en het War Heritage Institute.

Een 100-tal leerlingen uit het middelbaar onderwijs en jonge militairen hebben aan deze herinneringsreis deelgenomen. Het War Heritage Institute heeft in samenwerking met Defensie naar jaarlijkse gewooonte deze reis georganiseerd ter herdenking van de bevrijding van beide kampen op 27 januari 1945.

De Herinnering levend houden is één van de kernopdrachten van het War Heritage Institute.

Het doorgeven van de Herinnering aan de jongeren heeft twee doelen...

Meer weten...

Hainaut Mémoire stelt de expo-animatie « Pour la mémoire » voor op het Salon communal de Marchienne-au-Pont van 15 januari tot 9 februari 2018. Het War Heritage Institute neemt trouwens deel met de tentoonstelling ‘Deportatie en genocide, een Europese tragedie’. Deze tentoonstelling geeft een overzicht vanaf 1939 om te eindigen met een hoopvolle blik op de toekomst met de oprichting van de Verenigde Naties.

Meer weten...

Het WHI is nu reeds volop bezig met het uitwerken van heel wat initiatieven voor het komende jaar. Ter ere van het Belgische militaire patrimonium, militaire geschiedenis en Herinnering.

Meer weten...

Elk jaar herdenkt Bastogne Barracks - samen met de stad Bastogne - de Slag om de Ardennen.

Met een uitgebreid feestprogramma heeft Bastogne Barracks, site van het War Heritage Institute, op 16 en 17 december 2017 het talrijk opgedaagde publiek ondergedompeld in de sfeer van december 1944.

De Cave Nuts, waar generaal McAuliffe de historische ‘Nuts’-uitspraak deed, heeft heel wat bezoekers kunnen boeien.

Er waren vele tanks en gepantserde voertuigen te zien alsook het atelier waar tanks vakkundig worden hersteld.

Op regelmatige tijdstippen hebben militaire voertuigen gedefileerd, waaronder een Hetzer, ee...

Meer weten...

Eind november 2017 vond het IV International Congress of Military Heraldry plaats in Lissabon (Portugal).

Adjudant Guy Deploige, collectiebeheerder Faleristiek bij het War Heritage Institute, heeft op uitnodiging van de Portugese Academie voor Faleristiek de tweede congresdag enkele lezingen gemodereerd.

De Belgische bijdrage bestond verder nog uit het betoog van Kol SBH bd Eric Tripnaux over het Belgisch oorlogskruis.

Meer weten...

Wolvendael, het stadsmagazine van Ukkel, betoont heel wat interesse voor het verhaal van het Belgische expeditiekorps ‘Autos-Canons-Mitrailleuses’ (ACM).

Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakten de 350 Belgische soldaten van dit korps verzeild in het gewoel van de Russische Revolutie in 1917.

Vandaar een interview met Michel Jaupart, directeur generaal a.i. van het War Heritage Institute over dit bijzonder onderwerp. En over de uitzonderlijke collectie van het regiment van de kozakken van de keizerlijke Garde, te bewonderen in de Russchische zaal van het Koninklijk Legermuseum, een van de sites van het War Heritage Institute. Ontdek dit allemaal in het bijgaande artikel, dat verschenen is in december 2017.

Meer weten...