War Heritage Institute

 • banner%20web%202022

 • banner%20web%20bbe%20nl

 • banner%20webnl

Nieuws

In het kader van de expositie 'Operatie Noordzee 1944-'45' in Seafront, Zeebrugge maken kids van de basisschool via een uniek hoorspel kennis met de Slag om de Schelde en de bevrijding van onze Belgische Kust. De winnaars van de wedstrijd maken kans op een verrassingsbox voor de hele klas met o.a. een toegangsticket voor de Expositie Operatie Noordzee 1944-’45!

Meer info op www.operatienoordzee.be

Meer weten...

Je staat het diensthoofd bij in het administratief beheer van de inventaris en de bijhorende documentatie van een breed en gevarieerd spectrum aan collecties (vb. voertuigen, wapens, vliegtuigen, uniformen, kunstwerken,...):

 • Je biedt transversale ondersteuning aan de collectiebeheerders bij het invoeren van de informatie in de databank (zoals invoer van de nieuwe collectiestukken, verificatie, beschrijving van de stukken, verplaatsingen).
 • Je zorgt voor de plaatsbeschrijving van de archieven en de documentatie betreffende de collecties.
 • Je zoekt documentatie op in het kader van de verificatie van de...

Meer weten...

De Slag om Namen, een ietwat zware naam voor een vijfdaags gevecht in de augustusdagen van 1914. Na de aanval op Luik - waar de Duitsers zich miskeken op het verzet van de Belgen - konden ze het pleit pas na het aanslepen van enkele Dikke Bertha’s in hun voordeel ombuigen. Ze zouden deze fout in Namen niet meer maken.

Hun zwaarste artillerie werd in stelling gebracht en vanaf 20 augustus 1914 werden de forten in puin geschoten. De lichtere artillerie nam de stellingen tussen de forten onder vuur en na enkele dagen van intense bombardementen werd een stormaanval op de Belgen ingezet. Er zat voor de Belgisch...

Meer weten...

Twalf museumkoffers over de Belgisch-Duitse betrekkingen in de 20e eeuw zijn het resultaat van een samenwerking tussen studenten van de universiteiten van Paderborn en van Louvain-la-Neuve en zullen weldra in België worden voorgesteld. De koffers vertrekken op tournee na de lanceringsceremonie die u op maandag 22 maart om 10h30 op deze pagina online kan volgen.

Ze maken een halte in het museum van Mariemont (4 tot 16 mei 2021) en in het Koninklijk Legermuseum (16 tot 27 november 2021). Noteer deze data alvast in uw agenda!

Video : Klik hier!

Meer weten...

Schoolbubbels (lager en secundair) mogen op bezoek komen:

 • met de klasbubbel;
 • met of zonder gids;
 • zonder zich met andere bubbels te vermengen.

Voor buitenschoolse groepen (jonger dan 13):

 • zijn de bubbels beperkt tot 10 kinderen + begeleiders;
 • paasvakantie wanneer 10 kinderen* per stagebubbel zijn toegelaten.

  Info en reservatie: klik hier!

⚠️ Geleide bezoeken voor volwassenen zijn nog steeds niet toegelaten.

⚠️ * aangepast: 26 Maart 2021

Meer weten...

 • Tentoonstelling/workshop in het Koninklijk Museum van Mariemont: van 4 tot 16 mei 2021
 • Tentoonstelling/workshop in het Koninklijk Legermuseum: van 16 tot 27 november 2021 Onder het berchermheerschap van de Ambassade van Duitsland in Brussel en van de Ambassade van België in Berlijn.

Half november 2021 verwelkomt het War Heritage Institute/Koninklijk Legermuseum elf museumkoffers gerealiseerd door studenten Franse taal en cultuur van de universiteit van Paderborn in samenwerking met studenten Geschiedenis van de UCL. Het museum van de Belgische Strijdkrachten in Soest, stad in de buurt van Paderborn, he...

Meer weten...

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog ziet moeder Maria Lammens haar vier zonen naar het front vertrekken. Helaas zit het de gebroeders Paelinck uit Laarne niet mee.

Camiel sneuvelt op 21 oktober 1914 tijdens de IJzerslag, Pierre-Albert sneuvelt op 10 december 1914 te Calais, Jan-Baptiste sneuvelt op 15 mei 1916 te Adinkerke en Emile… Emile wordt van het front weggehaald door een spoedtelegram van Charles de Broqueville, de Belgische minister van Oorlog. Hij wordt tewerkgesteld in het centrum voor artillerie-opleiding in Eu. Na de wapenstilstand vervoegt hij zich terug bij zijn oorspronkelijke eenheid...

Meer weten...

Het is met grote droefheid dat we het overlijden van Roger Coekelbergs hebben vernomen (Bergen, 20 februari 1921 – Sint-Lambrechts-Woluwe, 3 maart 2021), doctor in de Wetenschappen, professor, weerstander en politiek gevangene. Het War Heritage Institute biedt aan zijn echtgenote, mevrouw Roger Coekelbergs en aan zijn hele familie, zijn innige deelneming aan.

Roger Coekelbergs studeerde aan de Koninklijke Militaire School, werd in 1940 krijgsgevangen genomen en keerde op 20 december 1940 terug naar België. In januari 1941 schreef hij zich in aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Heel de oorlog lang maakt...

Meer weten...

Onze tijdelijke tentoonstelling "Snapshots. Echoes of Silence", in het Koninklijk Legermuseum in Brussel, maakt deel uit van het parcours voorgesteld door het PhotoBrussels Festival. Een mooie gelegenheid dus om ze te (her)ontdekken, samen met de andere Brusselse expo's in de selectie.


⚠️ Vergeet uw bezoek aan het Museum niet te reserveren

Meer weten...

Om de verhuizing van collecties van het Gunfire-museum in Brasschaat naar Ieper te organiseren, zoekt het WHI een opdrachthouder om mee te helpen aan de opstelling van de inventaris van de collectie. Het betreft vooral voertuigen uit de Koude Oorlog (1945-1989), maar ook munitie, wisselstukken en uniformen uit die periode.

Het War Heritage Institute bestudeert de mogelijkheden om een nieuwe museumruimte over de Koude Oorlog en zijn gevolgen – de “Warme Vrede” – (vanuit het standpunt van de Belgische landmacht) op te zetten, in symbiose met de reeds bestaande site van de commandobunker van Kemmelberg. Een deel...

Meer weten...