War Heritage Institute

  • banner%20web%202022

  • banner%20web%20bbe%20nl

  • banner%20webnl

Nieuws

Op woensdag 27 januari bezocht een delegatie onder leiding van de chef van de Oekraïense Defensie het Koninklijk Legermuseum. Onze directeur-generaal a.i., de heer Michel Jaupart, leidde de bezoekers in onze uitgebreide collecties rond en besprak onze ambitieuze initiatieven.

© Jérusalem Pierard (WHI)

Meer weten...

Op 27 januari 1945 ontdekten de Sovjettroepen (die de soldaten van de Wehrmacht voor zich uit joegen) het concentratiekamp/uitroeiingscentrum van Auschwitz-Birkenau. Het kamp lag ten westen van Krakau in Polen en wordt vandaag beschouwd als de meest emblematische plek van de nazibarbarij.

UNESCO heeft sindsdien besloten 27 januari uit te roepen tot herdenkingsdag voor de slachtoffers van de Shoah. Op die dag herbevestigen we elk jaar opnieuw onze nooit aflatende strijd tegen antisemitisme, racisme en alle andere vormen van onverdraagzaamheid die aanleiding kunnen geven tot gericht geweld tegen een bepaald...

Meer weten...

Iedereen is al wel eens bij een meningsverschil betrokken. Wanneer dit gebeurt, zijn beide partijen vaak bereid om tot een compromis te komen. Luitenant Maurice Menschaert en soldaat Porton dreven hun onenigheid in november 1939 echter tot het uiterste. Toen soldaat Porton straf kreeg van de luitenant, zon hij op wraak. Maurice Menschaert werd nog voor de oorlog uitbrak door soldaat Porton neergeschoten. Enkele dagen na zijn overlijden werd hij begraven in zijn woonplaats Burst. Zijn graf verdween echter tijdens een ontruiming van de gemeentelijke begraafplaats.

Het onfortuinlijke lot van luitenant Menscha...

Meer weten...

Wanneer de Duitsers in 1914 ons land aanvallen, blijven ook de troepen in en rond Mechelen niet gespaard. Soldaten hebben amper tijd om hun gesneuvelde makkers te begraven. Vele gesneuvelden moeten het stellen met een veldgraf dat mettertijd echter dreigt te verdwijnen. Om dit te voorkomen richt de stad Mechelen al in de eerste bezettingsmaanden een ontgravingsdienst onder leiding van leraar Hendrik Haesen op.

Samen met zijn team gaat Hendrik op zoek naar deze veldgraven in Mechelen en omstreken. Wanneer grondeigenaars niet willen meewerken, roept Hendrik zelfs de hulp van de Duitse bezetter in. Niet minde...

Meer weten...

Ontdek aan de hand van dit boek een vergeten avontuur, namelijk dat van de “nationale regimenten” die in de Oostenrijkse Nederlanden werden gerekruteerd, anders gezegd: in wat vandaag België is. Ze namen het op tegen Frederik de Grote en Napoleon. Deze vrijwillige elitesoldaten waren niet zo talrijk, maar genoten des te meer faam, want de Habsburgse “Walen” namen aan alle veldslagen deel. Meer nog, hun officieren – edellieden uit een nochtans eerder beperkt territorium – werkten een uiterst professionele militaire traditie uit. Ze speelden een essentiële rol in de bevelvoering en het militaire denken van het Oost...

Meer weten...

Het Koninklijk Legermuseum wil zijn jongste museumfans tijdens de krokusvakantie meenemen in zijn vernieuwde tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog naar de creatieve kant van de oorlog. Verschillende kunstenaars creëerden tijdens hun rustpauzes mooie objecten, foto’s schilderijen… En kunst werd ook doelgericht ingezet.

Meer info? Check https://www.krokuskriebels.be/activiteit/beeldende-kunst-uit-de-groote-oorlog

Meer weten...

Het War Heritage Institute en zijn 6 sites wensen u voor 2021 ...

  • Lachbuien, tegen de neerslachtigheid;
  • Goedheid, om te delen;
  • Durf, om zichzelf heruit te vinden;
  • Kracht, om door te zetten;
  • Hoop, om u op te fleuren!

Klik hier voor de videoversie

Meer weten...

Heb je al eens een site van het War Heritage Institute bezocht? Of ben je dat binnenkort of later van zin? Doe mee met de enquête van het War Heritage Institute en geef aan hoe je een bezoek aan het War Heritage Institute ziet.

Dat geeft ons de kans om in de toekomst je bezoek nog beter af te stemmen op je wensen.

Klik hier.

Meer weten...

Verleden dinsdag werd het “Tankmas 2020”-evenement van het Bovington Tank Museum in streaming aan het grote publiek voorgesteld. Het War Heritage Institute werd uitgenodigd om aan dat evenement deel te nemen door een korte videoreportage over zijn collecties aan te leveren. De stream was een succes en werd door duizenden mensen gevolgd: bijna 40.000 views tot op heden!

Ontdek de prachtige reportage via onderstaande links:

→ De volledige video: https://www.youtube.com/watch?v=U0GxUGkgNa0

→ Het fragment van het War Heritage Institute: https://youtu.be/U0GxUGkgNa0?t=6999

→ De Facebook Live: ht...

Meer weten...

We vestigen uw aandacht op een mooie reportage over de Doornikse schilder Fernand Allard L'Olivier, gerealiseerd door Notélé. Het Koninklijk Legermuseum bewaart de grootste collectie van de werken die deze officiële schilder van het Belgische leger aan de Eerste Wereldoorlog wijdde. Te bekijken!

https://www.notele.be/it92-media89559--falo-de-l-escaut-au-fleuve-congo-portrait-du-peintre-tournaisien-fernand-allard-l-olivier-1883-1933.html?fbclid=IwAR2OdR5WhWdQz6rCDnMn5zxyUksWlSh001R8PlIx3g1drDyP2LNRQf24SnM

Meer weten...