War Heritage Institute

  • banner%20web%20bbe%20nl

  • banner%20webnl

Nieuws

Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog ziet moeder Maria Lammens haar vier zonen naar het front vertrekken. Helaas zit het de gebroeders Paelinck uit Laarne niet mee.

Camiel sneuvelt op 21 oktober 1914 tijdens de IJzerslag, Pierre-Albert sneuvelt op 10 december 1914 te Calais, Jan-Baptiste sneuvelt op 15 mei 1916 te Adinkerke en Emile… Emile wordt van het front weggehaald door een spoedtelegram van Charles de Broqueville, de Belgische minister van Oorlog. Hij wordt tewerkgesteld in het centrum voor artillerie-opleiding in Eu. Na de wapenstilstand vervoegt hij zich terug bij zijn oorspronkelijke eenheid...

Meer weten...

Het is met grote droefheid dat we het overlijden van Roger Coekelbergs hebben vernomen (Bergen, 20 februari 1921 – Sint-Lambrechts-Woluwe, 3 maart 2021), doctor in de Wetenschappen, professor, weerstander en politiek gevangene. Het War Heritage Institute biedt aan zijn echtgenote, mevrouw Roger Coekelbergs en aan zijn hele familie, zijn innige deelneming aan.

Roger Coekelbergs studeerde aan de Koninklijke Militaire School, werd in 1940 krijgsgevangen genomen en keerde op 20 december 1940 terug naar België. In januari 1941 schreef hij zich in aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Heel de oorlog lang maakt...

Meer weten...

Onze tijdelijke tentoonstelling "Snapshots. Echoes of Silence", in het Koninklijk Legermuseum in Brussel, maakt deel uit van het parcours voorgesteld door het PhotoBrussels Festival. Een mooie gelegenheid dus om ze te (her)ontdekken, samen met de andere Brusselse expo's in de selectie.


⚠️ Vergeet uw bezoek aan het Museum niet te reserveren

Meer weten...

Om de verhuizing van collecties van het Gunfire-museum in Brasschaat naar Ieper te organiseren, zoekt het WHI een opdrachthouder om mee te helpen aan de opstelling van de inventaris van de collectie. Het betreft vooral voertuigen uit de Koude Oorlog (1945-1989), maar ook munitie, wisselstukken en uniformen uit die periode.

Het War Heritage Institute bestudeert de mogelijkheden om een nieuwe museumruimte over de Koude Oorlog en zijn gevolgen – de “Warme Vrede” – (vanuit het standpunt van de Belgische landmacht) op te zetten, in symbiose met de reeds bestaande site van de commandobunker van Kemmelberg. Een deel...

Meer weten...

We vieren vandaag de 100ste verjaardag van baron Roger Coekelbergs.

Hij werd samen met zes vrienden uit Bergen in het fort van Breendonk opgesloten omdat hij tegen het vertrek van vrijwilligers voor het Oostfront had betoogd. Bij zijn bevrijding sloot hij bij het verzet aan. Hij werd hoofd van het inlichtingennetwerk Luc-Marc voor Henegouwen en nam later binnen het Amerikaanse leger aan de bevrijding van Duitsland deel. Na de oorlog voert hij niet enkel een schitterende academische loopbaan in de Koninklijke Militaire School (scheikunde en fysica), maar werkt hij ook in de privéwereld (UCB).

In 2000 wordt...

Meer weten...

Bastogne Barracks, een van de sites van het War Heritage Institute, ligt ten noordoosten van de stad in de richting van La Roche-en-Ardennes. In de grote tentoonstellingshal van 2350m2 én in openlucht worden rups- en wielvoertuigen, artilleriestukken en divers materiaal m.b.t. de Tweede Wereldoorlog voorgesteld. In een beveiligd parcours zijn zowel de Geallieerden als de Asmogendheden vertegenwoordigd.

Profiteer van uw vakantie om de Bastogne Barracks te bezoeken!

© Jerusalem Pierard / WHI

Meer weten...

Een goed idee voor het krokusverlof. Bezoek de tentoonstelling ‘Operatie Noordzee 1944 -45’ over de vergeten maar belangrijke Slag om de Schelde. Proef de wanhoop van de oorlog, herbeleef de euforie van de bevrijding. Sta oog in oog met het luchtafweerkanon van het Britse oorlogsschip HMS Roberts, een van de blikvangers uit de collecties van het War Heritage Institute (WHI). De WHI is trouwens curator. De tentoonstelling is open tot 7 november 2021.

  • Waar: Seafront, Vismijnstraat 7, 8380 Zeebrugge
  • Openingsuren krokusverlof: elke dag van 10 - 17 uur
  • Februari - maart: elke zaterdag en zondag van 10...

Meer weten...

In aanwezigheid van onze bevoegde minister mevrouw Ludivine Dedonder, minister van Landsverdediging!

Deze zaal over de Eerste Wereldoorlog huisvest een van de meest uitgebreide en diverse collecties over dit thema ter wereld. Buiten Griekenland en Bulgarije zijn alle landen die aan het immense conflict deelnamen hier vertegenwoordigd. Het afgelopen jaar hebben de ploegen van War Heritage Institute alle zeilen bijgezet om deze afdeling van het Koninklijk Legermuseum in eer te herstellen.

© Malek Azoug

Meer weten...

Vanaf deze donderdag kan de heringerichte en gemoderniseerde zaal 14-18 van het Legermuseum worden bezocht!

Vergeet uw bezoek niet te reserveren via bezoeken.klm@warheritage.be of 02/ 737 78 33 (van dinsdag t.e.m. zondag, van 10 tot 16u).

Meer weten...

Het vaccinatiecentrum van de ELZ Noorderkempen zal in de loods van de militaire luchthaven van Brasschaat worden opgezet, net achter de Gunfire/WHI-site.

“Door voor een enkel vaccinatiecentrum te opteren, kunnen we het medisch personeel doeltreffend inzetten. Het centrum zal 8 maanden open blijven”, zegt Cindy De Roeve, voorzitster van de ELZ Noorderkempen. “De loods is 4000 m2groot en zal over 10 vaccinatielijnen beschikken. We wensen 75.000 mensen te vaccineren. De ELZ zou vanaf 15 februari klaar moeten zijn. Doelstelling is dan 7 dagen op 7 in te enten, naargelang de beschikbaarheid van de vaccins”...

Meer weten...