Press release details
Fort van Breendonk kent record aantal bezoekers
Breendonk, 26 januari 2024 - Naar aanleiding van 27 januari - de dag waarop in 1945 Auschwitz werd bevrijd - maakt Het Fort van Breendonk, site van het War Heritage Institute, zijn bezoekerscijfers bekend. Het Fort sluit 2023 af met een record aantal bezoekers. Namelijk 109.473 personen hebben de weg gevonden naar het Fort om er oog in oog te staan met de gruwel van de nazi-bezetting.
Met dit resultaat evenaart het Fort de pre-corona recordjaren 2014 en 2019. Dat het Fort nu hetzelfde bezoekersaantal haalt als dat uit 1948, (kort na de oprichting van het Nationaal Gedenkteken), is in een tijd waarin de mensenrechten onder druk staan veelbetekenend.
Het Fort van Breendonk, een plaats waar mensenrechten van geen tel waren
Het Fort van Breendonk is een betonnen pantserfort gebouwd in het begin van de twintigste eeuw, als onderdeel van een fortengordel rond Antwerpen. Breendonk krijgt zijn gruwelijke reputatie in de Tweede Wereldoorlog, wanneer de SS in het leegstaande fort een ‘Auffanglager’ inricht. Op 20 september 1940 arriveren de eerste gevangenen. Ongeveer 3600 politieke en raciale gevangenen worden in het Fort van Breendonk opgesloten. Dwangarbeid, ontbering, mishandeling en manipulatie vormen er de orde van de dag. In de zomer van 1947 wordt de site uitgeroepen tot Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk.
Een bezoek aan Breendonk blijft bij
Een uitgebreid parcours leidt de bezoeker doorheen het dagelijkse leven van de gevangenen en hun Duitse en Vlaamse bewakers. Het bezoek omvat de ruimtes waar de historische feiten zich afspeelden: de zogenaamde tunnel, de slaapkamers, de isoleercellen, de houten barakken, de werf, de douchezaal en latrines, de folterkamer, de executieplaats … Het Fort van Breendonk is één van de best bewaarde kampen van Europa.