Sabel East India Company

Britse sabel voor een infanterieofficier van de East India Company

Sabel East India Company

Technische fiche

Type Sabel
Model Variant Pattern 1803
Gemaakt door RUNKEL J.J. - Solingen, Duitsland
Gebruikt door East India Company, Verenigd Koninkrijk
Datering 1803-1822
Afmetingen 91,5cm (L) x 13,5cm( B) x 2,5cm (H)
Gewicht 0,952 kg
Waar te vinden binnen het War Heritage Institute Legermuseum, reserve

Hoe Duitsland in 1803 wapens maakte voor het Verenigd Koninkrijk

Het sabelmodel Variant Pattern 1803 was een korte sabel voor infanterieofficieren van de East India Company. Omdat de Britse overheid haar twijfels over de kwaliteit van de Britse wapens had, rustte ze haar legers met wapens van buitenlandse leveranciers uit. Deze sabel werd in 1803 dan ook door het Duitse Runkel uit Solingen vervaardigd. Op dat moment was de bezetting van het Indiase subcontinent door de Britse Oost-Indische Compagnie, ook wel ‘Company Raj’ genoemd, volop in beweging. De Duitse fabrikant Runkel leverde wapens aan Groot-Brittannië tot 1807.

Sabel East India Company

Versieringen van de sabel

De greep van verguld geelkoper is bezet met een ivoren greepkap. Een sierlijke vuistbeugel gaat in een rechte hoek over in een platte rechte pareerstang met gefacetteerde eindknop. De zijstang is aan de buitenzijde versierd met een klimmende leeuw die een kroon in zijn poot houdt en aan de binnenzijde met een wapentrofee. De verdikking van de vuistbeugel is verfraaid met een stralenkrans (stralenbundel of ster).

In de greep is een snijdende scherpe kling met brede geul en rechte rug vastgezet. Deze kling is deels geblauwd en gedecoreerd met geëtste figuren. Aan de buitenzijde staat het gekroonde koninklijke monogram GR en eronder III (verwijzend naar koning George III); aan de binnenzijde staat het gekroonde Engelse wapenschild met het devies ‘honi soit qui mal y pense’ en eronder een banderol met ‘dieu et mon droit’. Op de klingrug kunnen we ‘JJ Runkel Solingen’ lezen.

Sabel East India Company

Wist je dat...

  • de Engelse zwaardenmakers tegen 1780 een twijfelachtige reputatie hadden verworven? Ondanks het feit dat de Britse overheid haar industrie wilde beschermen door heffingen te innen op de import van buitenlandse zwaarden, rustte ze haar legers zelf ook liever met de in het buitenland vervaardigde modellen uit (bijvoorbeeld door het Duitse Runkel).

  • toen de Oost-Indische Compagnie in 1786 bij verschillende leveranciers een opdracht plaatste voor 10.000 ruiterzwaarden, Thomas Gill, een Engelse zwaardenmaker, aandrong op een test waarbij zijn zwaarden met de geïmporteerde werden vergeleken? In oktober 1786 werden de eerste proeven uitgevoerd op een speciaal voor het East India Shipping Committee gemaakte machine waarmee zwaarden van Gill, Runkel, Hervey en Wooley werden vergeleken.

  • Gills zwaarden nipt de beste resultaten behaalden? Runkels zwaarden uit Solingen werden, met een aanzienlijke voorsprong op de andere Britse producenten, tot tweede gekroond. Het gemiddelde Britse blanke wapen bleek dus inderdaad weinig kwaliteitsvol.

Wat maakt deze sabel tot topstuk?

Deze sabel is een zeldzaam en ongewoon object. Dat hij in het latere Duitsland voor de Britse East India Company werd vervaardigd,  is een interessant gegeven dat het object nog fascinerender maakt. Bovendien is het wapen van uitstekende kwaliteit.

-Nand Cremers, collectiebeheerder Blanke Wapens en Harnassen, War Heritage Institute