War Heritage Institute

Bezoek de verschillende sites van het War Heritage Institute

Het War Heritage Institute beheert via een netwerk van uitzonderlijke musea en militaire sites, verspreid over heel België, een collectie die getuigt van wereldklasse. Het Koninklijk Legermuseum bestrijkt de vele gezichten van het Belgische militaire erfgoed, terwijl de andere sites sterk thematisch zijn.

 

 • Site Koninklijk Legermuseum - Brussel

  MRADit museum in het hart van Brussel herbergt een heel rijke collecties die meer dan 10 eeuwen omspant. Gaande van onder meer harnassen, uniformen, kunstwerken, tot uitzonderlijke collecties vliegtuigen, kanonnen, gepanterse voertuigen, …Met themazalen waaronder de 19de eeuw, de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog, …

 

 • Site Fort van Breendonk - Breendonk

  Tussen september 1940 en september 1944 verbleven ca. 3.600 gevangenen in Breendonk. Als herinneringsoord staat het Fort van Breendonk - een van de best bewaarde kampen in Europa - symbool voor het lijden en de dood van alle slachtoffers van het nazisme.

 

 • Site Gunfire - Brasschaat

  Gunfire is de bakermat van de Belgische artillerie. Dit interpretatie- en expertisecentrum huisvest een breed gamma veld-, luchtdoel- en loopgravenartillerie van het Belgische leger sinds 1830. Ook het lichte vliegwezen als een ruime waaier aan pantservoertuigen is er te bezichtigen.

 

 • Site Dodengang - Diksmuide

  De laatste Belgische loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog zijn hier goed bewaard gebleven. Via interactieve applicaties, teksten, foto's, filmbeelden en unieke objecten verhaalt dit interpretatiecentrum de boeiende geschiedenis van de Dodengang.

 

 • Site Commandobunker Kemmel - Heuvelland

  Deze uiterst geheime site, in zijn oorspronkelijke staat en perfect bewaard, getuigt van een halve eeuw spanningen tussen Oost en West. Foto's, filmbeelden, objecten, uniformen en uitrustingsstukken evoceren de Koude Oorlog.

 

 • Site Bastogne Barracks - Bastogne

  Sinds 2010 is Bastogne Barracks een interpretatiecentrum voor de Tweede Wereldoorlog. De "Nuts"-kelder illustreert een belangrijke fase in de Slag om de Ardennen. In het "Vehicle Restoration Center" krijgen de pantservoertuigen van het WHI een tweede leven.