War Heritage Institute

  • banner%20web%202022

  • banner%20web%20bbe%20nl

  • banner%20webnl

Symposium : Asbest Blootgestelt

De studiedag "Asbest blootgesteld. Museum best Practices." wordt geannuleerd. We hopen hetzelfde programma te kunnen aanbieden in een latere periode. We houden u zeker op de hoogte.

In 2014 werd een ‘asbestafbouwplan' goedgekeurd met als doel België asbestveiliger te maken tegen 2040. Maar wat met de museumsector die asbesthoudende objecten in collecties conserveert en als te bewaren erfgoed beschouwd? Daarom organiseerde Etwie, FARO e.a in 2019 een brainstormmoment over 'asbest in musea', een theoretische benadering over hoe musea te ondersteunen bij bewaring van objecten uit asbest.

In 2020 is het WAR HERITAGE INSTITUTE aan zet.

Het WHI wil de erfgoedsector in België meehelpen sensibiliseren over het gevaar van schadelijk erfgoed en het gebruik van gevaarlijke produkten in museumcollecties, want een museumorganisatie is immers verantwoordelijk voor de veiligheid van medewerkers en publiek.

De bewustwording van het beheer van zogenaamde gevaarlijke materialen in een museumomgeving is vrij recent. Inderdaad worden al decennia museumvoorwerpen die schadelijke stoffen (bijvoorbeeld asbest) of radioactieve elementen (in de wereld van de luchtvaart) bevatten, opgeslagen, behandeld en tentoongesteld zonder dat de nodige beschermende maatregelen voor het personeel of zelfs bezoekers werden genomen. Naast de objecten zelf werden ook uiteenlopende gevaarlijke producten gebruikt in de strijd tegen motten, verschillende insecten, schimmels, (...) in musea. Of het nu gaat om een gebrek aan kennis of mogelijkerwijs om schuldige nalatigheid, de langetermijngevolgen voor mens en omgeving kunnen nefast zijn.

Het WHI wil zijn expertise delen die het opbouwde bij het verplaatsen en tentoonstellen van militaire museumobjecten uit 100% asbest geproduceerd.

Daarom wordt op 23 November 2020, een symposium ingericht met het thema: management van gevaarlijk erfgoed met praktijkgerichte voorbeelden uit eigen collectie en uit het bredere belgische museumveld.

  • De volgende onderwerpen komen aan bod:
  • Gevaarlijk erfgoed detecteren in collecties (risicobepaling),
  • Hoe asbest 'veilig' tentoonstellen,
  • Hoe asbest 'veilig' bewaren,
  • Richtlijnen over correct communiceren bij een asbest-collectie-werf, intern en extern,
  • Risicobepaling aan de hand van checklist/flowchart.

Het programma: klik hier!

Symposium is gratis maar inschrijving is verplicht! Gelieve uw gegevens (naam, voornaam, instelling, functie) te mailen naar asbestos202020@whi.be voor 16 November 2020.