Wetenschappelijk onderzoek
Hieronder kan u alle wetenschappelijke projecten van het War Heritage Institute terugvinden.
War Heritage Institute x DISARM-project
Het War Heritage Institute draagt steeds met plezier een steentje bij aan onderzoek, zeker wanneer het onderzoek van belang is voor natuur en mens. Het DISARM-project tracht methodes te verbeteren die (onderwater) dumpplaatsen van (chemische) munitie in kaart brengen. Deze dumpplaatsen vormen internationaal een reële bedreiging waarvoor de huidige detectiemethodes ontoereikend zijn. Voor dit onderzoek stelde het War Heritage Institute een deel van de collectie Eerste Wereldoorlog ter beschikking.
Panorama van de IJzer
Het Panorama van de IJzer (120 m x 14,5 m op 360 °, of 1800 m2) wordt door de Belgische kunstenaar Alfred Bastien (1873-1955) en zijn ploeg op 340 dagen tijd geschilderd en op 6 april 1921 ingehuldigd in een rotonde aan de Brusselse Lemonnierlaan. Het doek beeldt de heroïsche slag bij de IJzer uit, die tussen 16 en 31 oktober 1914 plaatshad, toen de IJzervlakte onder water werd gezet om de Duitse opmars te stoppen.
Panorama van de Slag bij de Maas
Het panorama van de Slag bij de Maas illustreert de gevechten aan de Maas in 1914. Het toont de Luikse regio met zijn heuvels en forten, de stad Namen in vlammen op de achtergrond, evenals Leffe, de rots van Bayard en Dinant met de brandende collegiale kerk.
Het War Heritage Institute werkte mee aan de webdocumentaire over dit werk.
Onderzoeksproject: Panorama van Congo
In 2022 startte het WHI een nieuw prestigieus onderzoeksproject rond het beroemde Panorama van Congo; het departement Collecties van de instelling werkt hiervoor samen met de Lusófona University van Lissabon, LUCA Hogeschool Brussel en het Africamuseum Tervuren. Het project is getiteld: “Decolonising the Panorama of Congo: A Virtual Heritage Artistic Research”.
Onderzoeksproject: CAHN
Een deel van de collecties van de Historische Zaal, gewijd aan de militaire geschiedenis van België in 1830-1914 en met name de Afrikaanse vitrines, wordt sinds 1 februari 2021 aan inventarisnazicht onderworpen. Wetenschappers en collectiemedewerkers van het War Heritage Institute, de Katholieke Universiteit Leuven en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika bestuderen dit unieke en belangrijke erfgoed om meer te weten te komen over zijn herkomst en geschiedenis. De studie van deze objecten gebeurt in het kader van een prestigieus en multidisciplinair BRAIN-project getiteld CAHN, en wordt gesponsord door de POD Wetenschapsbeleid.