War Heritage Institute

Het War Heritage Institute op Wings and Wheels

Zoals elk jaar neemt ook deze zomer het WHI deel aan het event Wings and Wheels, het grootste militaria-treffen van Vlaanderen. Dit jaar pakt het WHI uit met meerdere Duitse topstukken uit de Tweede Wereldoorlog.

Bastogne Barracks, één van de sites van het War Heritage Institute, is ter plaatse met onder meer volgende collectiestukken:

De Jagdpanzer 38(t)45, bijgenaamd Hetzer, was een oorspronkelijk in Tsjecho- Slowakije geproduceerde tankjager, die na de Duitse inval (1938) en de daaropvolgende bezetting van het land door het Duitse leger verder in gebruik werd genomen.

De Volkswagen Kübelwagen is een Duitse lichte jeep, tijdens de Tweede Wereldoorlog in meer dan 55.000 exemplaren gebouwd en ingezet in alle theaters waar de Wehrmacht of de Waffen-SS aanwezig waren.

Het Frans licht pantservoertuig Renault UE 38 , gebouwd tussen 1932 en1940, bedoeld als trekker van kleine kanonnen. Dit lage voertuig is voorzien van twee halve bolvormige uitsteeksels, de zogenaamde calotttes, voor de hoofden van de tweekoppige bemanning. Het WHI bezit zowel een Franse versie, met aanhangwagen op rupsen als een in Duitse kleuren (Luftwaffe) overschilderde versie.

De Panzerkampfwagen IV of Panzer IV, de Duitse tank die gedurende de hele Tweede Wereldoorlog werd ingezet, al bleek hij sinds de slag bij Stalingrad niet meer opgewassen tegen de superieure Sovjet-Russische T34-tanks. Tijdens de oorlog werden meer dan 8500 exemplaren geproduceerd.

Ook het Brits pantservoertuig Matador - AEC Mk II zal te zien zijn. Dit was een variant van een reeks pantserwagens, geproduceerd door de Associated Equipment Company tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Mk II was voorzien van een 6-pondskanon en een sterkere dieselmotor dan het eerste type, de Mk I. Het voertuig werd ingezet in Noord-Afrika en tijdens de landing op Sicilië.

Praktische info

Waar: Ursel Airfield, Urselseweg, Knesselare
Wanneer: zaterdag 11 en zondag 12 augustus 2018