Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis
Het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis toont 12 eeuwen militaire geschiedenis - van het middeleeuwse harnas tot het F-16 jachtvliegtuig - via een groot aantal uniformen, wapens en zware gevechtsuitrustingen en bovendien meer dan 130 vliegtuigen in de Luchtvaarthal.
Bezoek ook de grootste tentoonstelling in België over de Tweede Wereldoorlog en de tijdelijke tentoonstellingen over verschillende thema's.
De terrassen op het hoogste punt van het Jubelpark bieden een prachtig panoramisch uitzicht over Brussel...
Bastogne Barracks
Bezoek onze tentoonstellingshal met voertuigen en materieel uit de Tweede Wereldoorlog !
Bastogne Barracks, een van de sites van het War Heritage Institute, bevindt zich ten noordoosten van de stad in de richting van La Roche-en-Ardennes en biedt in een grote tentoonstellingshal van 2.350 m2 en in buitenopstelling een uitgebreid gamma rups- en wielvoertuigen, artilleriestukken en divers materiaal uit de Tweede Wereldoorlog, zowel van de Geallieerden als van de Asmogendheden.
Commandobunker Kemmel
In het begin van de jaren ’50, in volle Koude Oorlog, bouwen België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Luxemburg en Nederland in het kader van het Pact van Brussel een coördinatiebunker voor de luchtverdediging van West-Europa. Wanneer de bunker klaar is, zet de pas opgerichte NAVO haar eigen luchtverdediging op en de bunker van Kemmelberg blijft onbenut. Het is slechts in 1963 dat het hoofdbevel van de Belgische strijdkrachten de bunker als hoofdkwartier besluit in te richten, te gebruiken in geval van oorlog, conflict of oefeningen. De commandobunker van Kemmel ontdekken: een MUST, ook voor u!
Een bezoek aan de commandobunker van Kemmel is een unieke ervaring voor iedereen. Jong of oud, alleen of in groep: hier komt de militaire geschiedenis echt tot leven. De commandobunker is een waardevolle historische site en een zeldzame getuigenis van de Koude Oorlog in België.
Een bezoek aan de bunker is een fascinerende ervaring. Gedurende anderhalf uur duikt u onder in de buik van de Kemmelberg: een site vol geheime missies, onzichtbare vijanden en een alomtegenwoordige spanning die niemand onverschillig laat. Een rondgang in de “Operations Rooms” – het kloppende hart van de bunker – is op zich al een indrukwekkende ervaring.
Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk
Het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk is één van de beste bewaarde getuigenissen van de nazigruwel tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Tijdens een beklijvend bezoek ontdekt u de donkere geschiedenis van SS-Auffanglager Breendonk. Van de kille slaapzalen en de werf voor dwangarbeid tot de folterkamer en de executieplaats: de volledige site ademt de verschrikking die de gevangenen onder Duits bewind hebben ondergaan.
Aan de hand van getuigen, foto’s en filmmateriaal maakt u kennis met zij die hier geleden hebben en gestorven zijn voor onze vrijheid.
Dodengang
De Dodengang ligt naast de IJzer en werd in 1915 door het Belgische leger in de IJzerdijk als naderingsloopgraaf in de richting van de Duitse stellingen uitgegraven. De Duitsers deden net hetzelfde en na hevige gevechten maakten de Belgen een bres in de dijk, waardoor beiden slechts door een smalle strook water werden gescheiden.
Betonnen bunkers, loopgraven en schietposten zorgden voor een gevaarlijke patstelling die drie jaar lang niet werd doorbroken. De Belgische stelling en een vooruitgeschoven Duitse bunker zijn tot op vandaag bewaard gebleven. Ze geven een unieke inkijk in het dagelijkse leven aan het front. Het verhaal van Belg en Duitser wordt aan de hand van interactieve applicaties, foto’s, films en meer dan honderd originele objecten ook in het bezoekerscentrum verteld.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de Dodengang de hel aan het IJzerfront, vandaag is dit een must-see die niemand onberoerd laat!
Gunfire
In deze bakermat van de Belgische artillerie maakt de bezoeker uitgebreid kennis met de veldartillerie en de luchtdoelartillerie. Kanonnen, houwitsers en mortieren vertellen de evolutie van ontstaan tot heden.