War Heritage Institute

Nieuws

Een honderdtal kids en hun ouders zijn op 1 augustus 2018 opgedaagd voor de familiedag ‘Hiep, Hiep, Hoera… Antarctica!’.

Met het Koninklijk Legermuseum (een van de sites van het War Heritage Institute) als decor hebben de jonge bezoekers zich kunnen uitleven.

De inspiratie voor deze leuke dag komt recht uit het album ‘Belgica: op ontdekkingsreis naar Antarctica’ van Sandrine Place.

Op het menu: een bezoek aan de permanente tentoonstelling ‘Antarctica’, een voorleesmoment met Sandrine, een spelparcours, een leuke fotosessie, een Kamishibai-vertoning (een Japans mini-theater), ludieke workshops,....

Meer weten...

Het War Heritage Institute neemt deel aan de zomertentoonstelling van het Koninklijk Paleis besteden aan “Wetenschap en cultuur in het Paleis”.

In samenwerking met de kanselarij van de Eerste Minister, de tien Federale Wetenschappelijke Instellingen, het Nationaal Geografisch Instituut en het War Heritage Institute biedt het Federaal Wetenschapsbeleid het Belgische en internationale publiek een originele visie op kunst en wetenschap over het thema Verwondering.

Ontdek de zeldzame collectiestuk tentoongesteld door het War Heritage Institute : een inktpot in zilver en opbergdoos geschonken door koning Leopold...

Meer weten...

Zoals elk jaar neemt ook deze zomer het WHI deel aan het event Wings and Wheels, het grootste militaria-treffen van Vlaanderen. Dit jaar pakt het WHI uit met meerdere Duitse topstukken uit de Tweede Wereldoorlog.

Bastogne Barracks, één van de sites van het War Heritage Institute, is ter plaatse met onder meer volgende collectiestukken:

Meer weten...

Op 25 juli 2018 heeft Roger Vanmeerbeek zijn nieuwe boek ‘Belgische sportmannen in de Tweede Wereldoorlog’ voorgesteld in het War Heritage Institute - site Koninklijk Legermuseum.

Dit boek vormt het tweede deel van een unieke studie over Belgische sportmannen tijdens één of beide wereldoorlogen.

In totaal omvat de studie het militair en sportpalmares van 469 sporters.

Velen onder hen betoonden een bijzonder moedig gedrag tijdens de oorlog en kregen de hoogste militaire decoraties.

Meer weten...

21 juli 2018

Nog even de sfeer van de Nationale Feestdag, Peacekeeper en het défilé herbeleven ...

Meer weten...

Op 21 juli 2018 is het Nationale Feestdag en …. Feest in de Warande. Peacekeeper, het avontuurlijke spel van het War Heritage Institute (WHI), is weer van de partij!

Speel mee en beleef hoe Defensie zijn militairen traint vooraleer op vredesmissie naar het buitenland te vertrekken.

Kom naar stand nr 14 van het WHI. Het avontuur begint al bij je inschrijving. Met een marsbevel in de hand en een camouflagepet op het hoofd ga je op missie. Uit een heleboel animaties van Defensie kies je 7 uit te voeren opdrachten!

Meer weten...

Op 21 juli staat het nationaal défilé in het teken van 100 jaar einde van de Eerste Wereldoorlog. Dit uniek historisch detachement van het War Heritage Institute defileert voor Z.M. de Koning. 150 figuranten en een hele reeks originele en replica voertuigen zoals een Britse Mark IV-tank en een pantserwagen Lanchester maken deel uit van dit gebeuren. Na het défilé kan je dit detachement van nabij bekijken in het Warandepark.

Meer weten...

Gunfire terug open

Goed nieuws. Gunfire, de site van het War Heritage Institute rond artillerie- en pantservoertuigen, heropent de deuren.

Sneller dan verwacht staat er een nieuwe conservator aan het hoofd. Namelijk Rik Brulez.

Voor de openingsuren kan je terecht op www.gunfire-museum.be

Meer weten...

Gunfire, de site van het War Heritage Institute (WHI) rond artillerie- en pantservoertuigen, gaat vanaf 2 juli 2018 tijdelijk dicht.

Een nijpend personeelstekort noopt tot deze beslissing.

Tijdens deze sluitingsperiode bestudeert het War Heritage Institute mogelijke duurzame oplossingen om Gunfire een nieuwe toekomst te geven.

Het War Heritage Institute uit zijn waardering voor het personeel en de vrijwilligers die zich jarenlang met veel gedrevenheid hebben ingezet voor Gunfire.

Het WHI bedankt ook het publiek dat steeds met veel enthousiasme deze site heeft bezocht.

Meer weten...

Op zondag 10 juni 2018 organiseert het War History Institute - site Gunfire in Brasschaat een boeiend evenement om de geschiedenis van de Belgische troepen in Duitsland in de verf te zetten.

Verwacht je aan de voertuigen die toen dienst deden, maar ook vele andere items, foto’s, video’s, verhalen,…

Het evenement is gekoppeld aan een modelbouwbeurs met handelaars, clubs en RC tanks en gevechten.

Meer weten...